Lueger betegsége

A bécsiek híres magyarfaló polgármesterének Luegernek egészségi állapotáról a napokban aggasztó hírek terjedtek el.

Az egyik híradás szerint Lueger megőrült. Bécs városának a napokban tartott bálján megjelent a polgármester is, hogy Ferencz Ferdinánd királyi herczeget fogadja. Már az érkezésénél feltűnt, hogy Lueger szeme zavaros és bizonytalanuk tekint szét a bálteremben.

Barátait, a kik üdvözlésére siettek, alig ismerte meg s nagynehezen vonszolta tovább magát. Végre egy karosszékbe leroskadt és bambán nézett maga elé.

Nemsokára megérkezett a trónörökös és Luegernek eléje kellett volna sietni, de a polgármester meg sem tudott mozdulni. Végre karja alá nyúlt két barátja és a trónörökös elé vonszolta.

Lueger néhány alig hallható, értelmetlen szót motyogott. A trónörökösre oly kínosan hatott az eset, hogy azonnal távozott. Lueger barátai erre orvosért rohantak. A polgármester közben megszökött, egy szeparéba bújt és ott erős pálinkákat kezdett inni.

Így talált rá orvosa, a ki megdöbbenve látta Lueger Károlyt a pálinkás üvegek között. Lueger dühöngeni kezdett. Szidalmakat zúdított az orvosra és pálinkáspoharakat s üvegeket dobált feléje. Nagynehezen tudták csak lecsillapítani és lakására szállítani.