A gazdasági válság politikai válsággá mélyülhet

Fogytán az ország ereje. Megőrölte a hatodfél éve lappangó válság.
A reménység szava helyett a panasz keserü hangja üti meg fülünket, bármerre forduljunk is. Bár itt a tavasz, a munkanélkül szükölködők száma a fővárosban, sem odakünn az országban még nem fogyatkozott, talán inkább szaporodott. Az ipartelepek és kereskedelmi vállalatok foglalkoztatása minimális. A kisebb fővárosi pénzintézetek tétlenségre vannak kárhoztatva, mert jó kölcsönre szinte lehetetlenség pénzünket kihelyezniök. Nem sokkal jobb helyzetben vannak a vidéki pénzintézetek. 

Az Ausztriával való gazdasági kiegyezés problémája, melynek megoldatlansága oly nagy mértékben járult hozzá a mai gazdasági válság előállásához s mely már buktatott kormányt, most ismét politikai válsággá készül kiélesedni.
Nem szándék nélkül kezdtük fejtegetéseinket azzal, hogy siralmas gazdasági állapotainkra rámutattunk. Az Ausztriával való gazdasági kapcsolat rendetlensége egyik főoka ez állapotoknak. Akármennyi kárral járhatna is az önálló vámterület életbe léptetése, sokkal több kárt okozott nekünk viszonyaink rendezetlensége, jövőnk bizonytalansága. 

Vessünk véget a mai állapotnak.
Mert hosszu betegségnek halál a vége.
S mi már talán nem is betegek vagyunk, hanem haldoklunk.