Apróságok

A kivándorlás ellen

A belügyminiszternek tudomására jutott, hogy az utóbbi időben egy *G. Schyns*nevű antwerpeni vasuti és hajóügynök a községi jegyzőket levélben arra szólitja fel, hogy községeikből Amerikába kivándorlókat közvetítsenek és ezért részükre 10 korona jutalmat ígér minden egyes kivándorló után.

A miniszter most leíratot intézett a közigazgatási hatóságokhoz, kijelentvén, hogy elvárja a községi és körjegyzőktől, hogy az ilyen törvénytiltotta felszólítást nyomban jelentsék be a felettes hatóságoknak s egyébként is az ide vonatkozó törvények és rendeletek értelmében járjanak el.

Egy amerikai vasuti szerencsétlenség

A kanadai vasuti társaság egy vonata Chiapleontól tizenöt kilométernyire kisiklott. Öt kocsi lezuhant a néhány méter magas vasuti töltésről. Egyik kocsiban gyulékony anyag volt, mely tüzet fogott s mind az öt kocsi lángba borult.

Az égő kocsikból az utasok nem tudtak idejekorán menekülni, mert majdnem mind megsebesültek a zuhanástól. Tizenöt utas meghalt, nehányan halálosan megsebesültek és sokan szenvedtek könnyebb égési sebet. A kisiklás okát biztosan még nem tudják; lehet, hogy bűnös kezek lazították meg a síneket.