Románia szét van tépve...

Farkasházy beszéde közben, a melyet nagy érdeklődéssel hallgattak végig, egy érdekes kis inczidens is történt, a mely teljesen elkerülte a Ház tagjainak figyelmét. Farkasházy arról beszélt, hogy a népoktatás fejlesztésében rongyos ki balkáni államok felülmúlnak bennünket, például Románia.
- Románia nem balkáni állam! – kiáltott Maniu Gyula.
- És nem rongyos! – tette hozzá Vajda Sándor.
- Most szét van tépve, de nem rongyos! – kiáltott az egyik román képviselő, de melyik, nem sikerült megállapítanunk; némelyek szerint Bredicseán Koriolán.

Ez a közbeszólás, melyet észre sem vettek, elénk tárja a román nemzetiségi képviselők gondolkozását. A széttépett Románia védelmére siettek s a széttépett Románia alatt természetesen nem értenek egyebet, mint az összes Románok lakta földet. A ki egy fölkiáltásban így elárulja érzelmeit, az elvesztette azt a jogot, hogy az irredentizmus vádja ellen tiltakozzék.
A nemzetiségek részéről Maniu Gyula szólalt föl a költségvetés ellen s azután az általános vitát berekesztették.
Szóba hozta Bánffy azt az inczidenst is, hogy a tegnapi ülésen egy román képviselő fölkiáltott:
- Románia csak szét van tépve, de nem rongyos!
Bánffy kifejezte azt a meggyőződését, hogy a román nemzetiségi politikusok bizony irredentisták, csak nem merik megvallani.

Egy román nemzetiségi képviselő, Maniu Gyula erre fölszólalt. Akárki mondta közülük azt, helyesen mondta, mert Románia csakugyan szét van tépve: eltépték tőle – Bukovinát és Besszarábiát.
Általános mosolygással fogadta az egész Ház a védekezésnek ezt a ravasz módját, mely a nemzetiségi politika nyiltságáról és bátorságáról alkotott rossz véleményüket épen nem erősítette meg.