Széll Kálmán Kossuth körleveléről

Az alkotmánypárt elnöke Széll Kálmán a követekző kijelentéseket tétette közzé egyik lapban:
Kossuth levelének tartalma alkalmas arra, hogy zavart és visszavonulást keltsen a koaliczió pártjai között. A koaliczió pártjai arra vállalkoztak, hogy lojálisan egymás mellé állva s egymást kölcsönösen segítve, támogatják az alakult kormányt a béke és az alkotmányos rend helyreállítása érdekében s némely konkrét feladat megoldása czéljából.

Már most ha Kossuth felszólítja pártjának tagjait, hogy tekintet nélkül a koaliczió többi pártjára, szervezzék az országban a 48-as pártot s a törvényhatósági bizottság kebeléből a többi pártbelit szorítsák ki: ez olyan látszatot teremt, a mely a valóságos helyzetnek s a koaliczió igaz természetének nem felel meg.

Én ugyanis attól tartok, hogy míg mi itt támogatjuk a kormányt, tisztelve egymás elveit és kerülve az ellentéteket, Kossuth levele alkalmas lehet arra, hogy az országban a koaliczióban lévő pártok harczra keljenek egymással. Ezt pedig nagy bajnak tartanám az ország jelenlegi körülményei között. Ferencznek ismert korrekt fölfogásától és gondolkozásától távol áll ez a szándék, de attól tartok, hogy a levél alkalmas a lelkek megtévesztésére és ily áldatlan viszálykodás teremtésére.