Spanyolországnak trónörököse született

Május 10-én délelőtt Viktória spanyol királynénak fiúgyermeke született. A várva-várt trónörökös megérkezett tehát.

Nagy örömmel üdvözli a királyi család s az egész spanyol nép, csak a karlisták körében kelt talán elkedvetlenedést a hír.

XIII. Alfonz király tudniillik utolsó férfi-sarja a Bourbon-család spanyol uralkodó ágának s ha ő utód nélkül halt volna meg, a karlisták sokkal nagyobb reménységgel fogtak volna bele a spanyol trónért való küzdelembe.

A kis királyfi a keresztségben az Alfonz nevet fogja kapni s keresztapja maga X. Pius pápa lesz.

A várva-várt eseményről alabárdosok értesítették a hivatalos személyiségeket, a kik a déli órákban a királyi palotában gyülekeztek, hogy az újszülött herczeg prezentácziójánál jelen legyenek.

A királyi palota előtt időközben nagyszámú néptömeg gyülekezett, mely ott a herczeg születéséről szóló híradást várta.

A királyné betegsége rendes lefolyású volt. A szerencsés esemény megtörténte után a főudvarmesternő haladéktalanul értesítette Maura miniszterelnököt, a ki a hírt az alabárdosok főkapitányával közölte.

Ez rögtön kitűzette a királyi palotára a spanyol lobogót. Huszonegy ágyulövés adta hírül Madrid lakosságának a trónörökös születését. A királyi palotában egybegyűlt személyiségek a királyi pár éltetésével fogadták Maura miniszterelnöknek a trónörökös születésére vonatkozó jelentéseit.

Déli egy órakor megjelent az egybegyűlt személyiségek előtt a király, Eulália infánsnő kíséretében, hogy a diplomácziai karnak megmutassa az újszülöttet.

A palota előtt egybegyűlt néptömeg lelkes éltetéssel fogadta a királyt. Ezután az igazságügyminiszter okiratba foglalta a herczeg születését.

A király az örvendetes esemény alkalmából több grandot kitüntetett. A kis herczegnek, a ki szőke és erőteljes gyermek, kevésbé habsburgi, mint inkább bettenbergi vonásai vannak. A királyné maga szoptatja a trónörököst.