Zrínyi és Frangepán hamvainak újra eltemetése

Bécsujhelyen julius 20-án kiásták s aztán ujra eltemették Zrínyi Péter horvát bán és Frangepán Ferencz hamvait. Zrínyi Péter, a kinek Ilona leánya édesanyja volt II. Rákóczi Ferencznek, európai hírű hős volt.

A vasvári békekötés fellázította a nemzet önérzetét, mert Szentgotthárdnál tönkre verték a törököt s mégis oly gyalázatos békét kötött velük Lipót császár a nemzet megkérdezése nélkül, mintha a törökök győztek volna.

Maga Szelepcsényi esztergomi primás és Wesselényi nádor is felháborodott ezen és szintén azokhoz csatlakoztak, a kik fegyverrel akarták megtorolni a bécsi gonoszságot. De Szelepcsényi és Wesselényi meghaltak, az összeesküvést Wesselényi özvegye elárulta, Zrínyi sógorát: a 25 éves Frangepánt, gróf Nádasdy Ferenczet és I. Rákóczi Ferenczet elfogták s a három előbbit lefejezték, Rákóczi négyszázezer forintnyi váltságdíj lefizetése után kegyelmet nyert.

Zrínyi és Frangepán hamvait Bécsujhelyen táblával jelölték meg, holttestüket pedig az ottani székesegyház kriptájában helyezték el, a hol a sírkövüket is felállították.

1883-ban a két hős csontjait a városi temető halottasházában egy szekrényben őrizték s innen 1885-ben egy díszes érczkoporsóba helyezték át.

Ekkor alakult meg a bizottság, a mely a hamvakat Horvátországba kívánta elszállítani. Erre az akkori bécsujhelyi polgármester, Böck azzal felelt, hogy megtagadta az elszállítást és elrendelte, hogy a csontokat egy sírüregben úgy keverjék össze, hogy azokat megkülönböztetni ne lehessen. A parancsot már másnap teljesítették is.

Néhány nappal később Lazovszki Emil gróf, mint a horvát kormány megbízottja, megjelent a temetőben, a kinek a temetőőr megmutatta a csontokat; a gróf erre értesítette a hatóságot, hogy a két hős hamvai tényleg megvannak.

A bizottság ezután Bécsujhely város elöljáróságához fordult, hogy engedje meg, hogy a bizottság a saját költségén új sírba tehesse a két hős földi maradványait, addig is, a míg az engedélyt megkapják a Horvátországba való szállításhoz.

Az elöljáróság helyt is adott ezen kérelemnek és ennek folytán 20-án reggel történt meg az ünnepélyes exumálás és az újra eltemetés. Az ünnepies aktusra a bizottság vezetése mellett számos horvát vendég érkezett, a kikhez zágrábi, budapesti és bécsi küldöttek is csatlakoztak.