Egy híres bűnpör elévülése

Hat évvel ezelőtt történt, hogy a székesfőváros IV. kerületi adópénztárának egyik fiatal tisztviselője, Kecskeméthy Győző, negyedmillió koronával, a melyet a fővárosi központi pénztárnak kellett volna átadnia, megszökött.

Az európai rendőrség s az amerikai Pinkerton detektív-testület tagjai éveken át kutatták a sikkasztót, de nem tudtak a nyomára jönni. A büntető följelentés, a melyet a székesfőváros akkori polgármestere, Halmos János tett a rendőrségnél, csakhamar átkerült az ügyészségre, a mely az eljárás felfüggesztését rendelte el addig, amíg Kecskeméthy kézre kerül.

Teljes öt éven át hevertek nyilvántartásban a bűnpör adatai az irattárban. A bűntett elévülési határideje elkövetkezvén, az irattár az ügyről jelentést tett az ügyészségnek, a mely viszont indítványt terjesztett a törvényszék elé, hogy az elévülés czímén szüntesse meg Kecskeméthy ellen a további eljárást.

Az ügyészségnek ez indítvány alapján a vádtanács az eljárást a napokban meg is szüntette. Kecskeméthy Győző ezekután, ha még életben van, büntetlenül hazajöhet.