Furfangos koldusfiu

Egy newyorki rajzoló vetette papirosra ezt a képet, mely igen jellemző jelenetet mutat az amerikai utczai életből. Egy koldus fiucska furfangos tervet eszelt ki jövedelmének gyarapítására.

Nem elégedett meg azzal , amit a jószivű emberek a maguk jószántából adtak neki alamizsna gyanánt: többet akart s amerikai élelmességgel sikerült is egy ideig ”rákényszeríteni” a járókelőket , hogy sűrűbben osztogassák neki az aprópénzt.

Rémítően csuf álarczot tett képére s amikor észrevette , hogy egy-egy nő közeledik kis gyermeket vezetve maga mellett, nyomban odaszaladt elébe:

- Adjon valamit lady, mert mindjárt elviszem a pokolba azt a kis leányt! – kiáltotta ekkor elváltoztatott , félelmetes hangon.

A nő mellett levő gyermek ilyenkor nagyon megrémült s kiáltozni kezdett attól való féltében, hogy a csuf arczu fiu csakugyan elviszi a pokolba.

Képünk egy ilyen jelenetet ábrázol. A nő mellett levő kis leány remegve buvik hátra , míg az álarczos fiu előre tartja a tenyerét, hogy pénzt tegyenek belé. S el is éri a czélját. Adnak neki gyorsan, csak menjen egyedül a pokolba s ne rémitgesse a szegény gyermekeket.

Igazi amerikai értelmességre vall a koldus fiucskának ez a furfangos ötlete. Ebből a fiuból még valaha milliomos lesz!