A japán nők

Adasi Kinnosuké asszony egy franczia revübe tanulmányt írt a japán nőkről és erőteljesen tiltakozik az ellen az általános fölfogás ellen, amely a japán nőben csak a férfiaknak kellemes játékszert lát.

A valóságban a japán nő sokkal kiválóbb lény. A *Genji Monogatiri* czímű munka, amely a japán irodalomban ugyanazt a helyet foglalja el, mint Homérosz költeményei a görögben, Shakespeare drámái az angolban – asszony műve. Szerzője, Murasaki Shikibu előkelő állást foglalt el a mikádó udvarában.

Egy másik japán nő, névszerint Kasuganotsuboné politikai lángész volt, akinek a kormányra döntő befolyása volt.

Jingo császárné híres hadvezér volt, ő intézte a japánok első támadását Ázsiában, az ő parancsnoksága alatt foglalták el Koreát.

A rettenthetetlen Tomoe minden csatába elkísérte a vakmerő Yoshinakát és bármely férfinál merészebben harczolt. A japánok minden csatájában ott szerepelnek a naginata-val (a régi japán lándzsa) fölfegyverkezett asszonyok, akik akárhányszor példát adnak a férfiaknak bátorságukkal.

A feminizmus igazi hazáját Japánban kell keresni. Az asszonyi zseni a Chrysantemumok hazájában pompázik a legszebben. Ezek a japán nők természetesen lényegesen különböznek azoktól, akiket mi a „Gésák”-ból ismerünk.