Szökés Szibériából

Egy orosz lap, a „Struna”, leírja, miképpen szökött meg Szibériából Gersuni, egy oda számkivetett politikai rab. A szökés egy szeneshordóban történt. Gersuni fogolytársai észrevették, hogy az egyik őr nem szokott társai módjára kardjával a szenes hordóba beledöfni.

Amikor egy ízben ujra szenet hoztak a foglyoknak, utóbbiak nyomban munkához fogtak; kidobták a szenet, lyukat furtak a hordón, a nyíláson át csövet dugtak be levegő beeresztése végett s Gersunit betették a hordóba. Fejére ökörhólyagot tettek, amelyre széndarabot szórtak. Az így elkészített hordót a fogházfelügyelő elé vitték, anélkül, hogy felkeltették volna a gyanuját.

A szénraktárban Gersuni kibujt a hordóból s a raktár padlójába ásott nyíláson keresztül a szabadba jutott. Itt a menekülőt egy kényszertelepes várta, aki két versztnyire kísérte, ahol Gersuni egy trojkába ült. Mandsuria állomásig utazott, ahol egy Japánba induló gőzösön talált menedéket. Japánból Gersuni Amerikába szökött.

A szökés annyira megdöbbentette a fogházfelügyelőt, hogy két napig nem mert róla jelentést tenni s személyesen üldöztette a környéken a menekülőt. Ez a körülmény tette lehetővé Gersuninak, hogy Mandsuriába juthatott.