Politikai szervezkedés az Alföldön

Az országos függetlenségi párt alföldi szövetsége február 1-én délután három órakor tartotta alakuló közgyűlését Szegeden, az iparkamara dísztermében. Részt vettek az alakuló közgyűlésen Holló Lajos, Barabás Béla, Endrey Gyula, Fábry Károly, Pozsgay Miklós, Röck Iván, Becsey Károly, Faragó Antal országgyűlési képviselők, továbbá Balla Aladár, Ambrozovics Lajos, Kelemen Béla, Fábry Sándor főispánok, Pallay Sándor központi párttitkár, 25 választókerület küldöttei és körülbelül ötszáz tekintélyes választópolgár.

A gyűlést Becsey Károly, Szeged második kerületének orszgágyűlési képviselője nyitotta meg. Üdvözölte a megjelent kitünőségeket és a kerületek bizottságait. Ajánlatára Holló Lajost választották meg az alakuló közgyűlés elnökéül, a ki elfoglalván az elnöki széket, hangoztatta a szervezkedés szükségességét, a mely nem a nemzeti küzdelemben álló többi pártok ellen irányul. Ellenkezőleg a szervezkedés alapgondolata, hogy a nemzeti alapon álló pártoknak ezután is egymás mellett kell állniok. Nem szabad felülnünk ellenségeink ugratásainak, mondotta Holló, hogy a hazafias pártok külön-külön menjenek a falnak, hanem egyesült erővel kell ledöntetnünk a független Magyarország akadályait. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy a függetlenségi párt lemond a szervezkedésről a lojalitás miatt, hogy kiszolgáltassuk elaboratumainkat a támadók munkájának, a mely meg akarja ölni a párt vezéreit és a párt presztizsét.

A 48-as központnak feladata országosan szervezni a függetlenségi pártot. Sok szerencsét kiván a mai szervezkedéshez. Röck Iván felszólalása után Becsey Károly beszámolt az előkészítő bizottság munkájáról. Endrey Gyula örömmel üdvözli az új szervezetet. Majd Barabás Béla mondott lobogó beszédet a szervezkedés szükségességéről. Kijelentette, hogy a 48-as párt politikája nem pártpolitika, hanem magyar nemzeti politika. Beszéde további során az ugynevezett új függetlenségieket vette védelmébe.