Szerb népgyűlés Nagybecskereken

Vasárnap tartották meg a szerbek nagy népgyűlésüket Nagybecskereken Apponyi Albert grófnak „a nem állami elemi népiskolákról szóló törvényjavaslata” tárgyában. A népgyűlés igen látogatott volt. Magyarország szerblakta vidékeinek minden részéből tömegesen volt a szerbség képviselve. A magyarországi szerb radikális országgyűlési képviselők valamennyien megjelentek a népgyűlésen.

A népgyűlés elnökei voltak: Popovics Bozsidár verseczi esperes és dr. Pánics Mladen nagybecskereki ügyvéd. A szerbek a népgyűlésen határozottan állást foglaltak gróf Apponyi törvényjavaslata ellen, szónokaik beszédeiben azonban egyáltalán nem nyilvánult ellenszenv a magyar haza és nép iránt. A gyűlésről röviden már adtunk tudósítást előző számunkban, most az egyes szónokok beszédeiből még a következőket közöljük:

Tomits Jása, a „Zasztava” főszerkesztője, mint előadó, szép beszédében kifejtette, hogy mikép a gyermekek nevelése még az anya méhében kezdődik, az anya emlőin és a családi tűzhelyen folytatódik, azonképen ezen kontinuitást az elemi iskolának sem szabad megszakítania. Apponyi gróf javaslatában a politika ujjait látja, pedig az mindig a rövidebbet húzta, valahányszor a pedagogia terére tévedett; hivatkozik II. József korára, akkor Bécsből indult ki a kisérlet az összes magyarországi iskolák germanizálására, de eredmény nélkül. Nem tart népének elnemzetlenítésétől, mert az anya erősebb a tanítónál. Habár ezen törvényjavaslat kétségbe ejt, meg kell mutatnunk a jövő nemzedéknek, hogy tudunk a jövőbe látni. Kétségbeesett eszközökhöz nyulni nem akarunk, jelesül nem keressük jogainkat szomszédainknál, hanem egyedül a magyar országgyűléshez és a mi ottani képviselőinkhez fordulunk, hogy az országgyűlésen egyértelműleg tolmácsolják kivánságainkat.

A magyarok a szerbekben mindenkor barátokra és bajtársakra találnak, csak hagyják meg a szerbeknek azt, hogy szerbek maradhassanak. Ez mindenesetre a többi nemzetiségekre is vonatkozik. Ha a jelenlegi magyar kormány eddigelé Magyarország függetlenségét és az önálló vámterület meg nem valósíthatta, a mi mindnyájunknak csak javára válnék s a mit mindnyájan teljes odaadással támogatnánk, helytelenül tette, hogy látszólagos eredménynyel éri be.