Az Egyesült-Államok és Japán konfliktusa

Mexikó washingtoni követe hivatalosan megczáfolja azt a hírt, hogy a Magdaléna-öböl megszerzése tárgyában az Egyesült-Államok és Mexikó közt tárgyalások folynak. Az Egyesült-Államok kormánya pedig kijelenti, hogy az amerikai hadihajóknak a Magdaléna-öbölben félévenkint tartott lövőgyakorlataik alkalmával mindannyiszor szénhajó is indul oda. Most azt indítványozták, hogy e gyakorlatok czéljából odainduló hajók részére állandó szénállomás létesíttessék, a szenet pedig egy szállító szállítsa oda. Nehány hónappal ezelőtt azt a kérdést intézték Mexikó kormányához, adjon erre engedelmet és Mexikó örömmel tett eleget e kérésnek. Területátengedésről vagy megvásárlásról szó sincs.

Sugalmazott amerikai jelentések szerint az ok, a mely miatt az Egyesült-Államok flottájukat a Csendes-tengerre teszik át, kereskedelmi természetű. Úgy az amerikai, mint a japán politikusok nagyon jól tudják, hogy a messzi Keleten, különösen Kínában, már a legközelebbi időben nagy kereskedelmi hódításokat lehet tenni. Mind a két országban megvan az a vágy, hogy a további fejleményeknél győztesek legyenek. Azt is tudja mindenki, hogy a versengés veszedelmes helyzetet teremthet. Az Egyesült-Államok az Atlanti-tengeren hosszú időre biztosnak érzik magukat s azt hiszik, hogy a panamai csatorna előbb készül el, semmint az Atlanti-tengeren veszedelem mutatkozik.

Egy londoni jelentés szerint nagy megbotránkozást kelt az Egyesült-Államokban Sakamotó japán admirálisnak egy nyilatkozata, a melyet egy amerikai ujság tokiói képviselőjének tett. A japán admirális azt mondta, hogy ha Japán és az Egyesült-Államok között ellenségeskedés támadna, akkor a megfelelő hadműveleti bázis hiánya miatt a háború eldöntetlen fog maradni. A meglévő bázisok gyakorlati czélokra nagyon messzire vannak egymástól s még ha Amerika csakugyan el is volna készülve háborúra, kétséges, vajjon az amerikaiak, a kik a tengerészetnél szolgálnak, elég hazafiasak-e, hogy harczoljanak. Az amerikai tengerésztisztek fényes alakok a báli termekben és társaságokban, de nincsen tengerészeti nevelésük és nem nyujtottak elég módot nekik a gyakorlatra.