Felségsértő ügyvéd

Németországban nagyon veszedelmes dolog a közéletet bírálni. Ott a vélemény szabad kimondását nagyon is zokon veszi a rendre éber szemmel őrködő törvény.

Mindennaposak a felségsértési pörök, amiket minden semmiségért nyakába akasztanak a viszonyokkal elégedetlen polgárnak. Pedig az ilyen felségsértésért nem néhány heti fogság vár a bűnösre, mint minálunk, hanem évekig tartó fegyház és sánczrabság.

Egy jónevű berlini ügyvéd, dr. Liebknecht Károly járt pórul a minap, mert a mostani rend ellen röpiratot írt: „Militárizmus és antimilitárizmus” czím alatt.

Ebben a könyvében feltűnést keltő éleslátással és erővel, de eléggé tárgyilagosan kikelt a katonai intézmény ellen, amely szerinte csak arra való, hogy a zsarnok hatalomnak támasza legyen.

Ezért a könyvéért felségsértési pört akasztottak a nyakába. A pört a minap tárgyalta a berlini birodalmi főtörvényszék.

Tizenöt tagu törvényszék nem volt tulságosan kegyelmes Liebknecht iránt. Szenzácziós tárgyalás után elítélték másfél évi nehéz várfogságra. Az ítélet nagy elkeseredést szült és mindenfelé hangoztatták, hogy ilyenféle politikai bűnperekben nagyon is a hatalom pártján áll a független német bíróság.