Képek Victoria királynő életéből

Mai számunkban ismét több képet közlünk részint Viktória királynőre, részint az új angol királyra, VII. Edvárdra vonatkozólag.

Az egyik kép az elhúnyt királynő legboldogabb napjainak emléke, abból az időből, a mikor még élt Albert herczeg, a Price-Consort. A balmorali kastélyban látjuk a java ifjúságában levő hitvespárt. A herczeg vadászatról érkezett haza, erre mutat öltözete s még inkább az előtte heverő különféle vadászzsákmány. A madarakkal játszó kis gyermek és a játszadozó két kutya egészíti ki a családias
jellegű képet.

Viktória királynő 1855 augusztusában meglátogatta Párisban III. Napoleon franczia császárt, a ki ugyanazon év tavaszán volt náluk nejével együtt. Párisban időzése alatt megtekintette I. Napoleon sirját az Invalidusok Palotájában. Ez alkalomra gyertyavilággal vették körül a nagy császár sarkophagját s melléje bársony vánkosra tették kardját és történelmi jelentőségű kalapját.

Viktória királynő így ír naplójában e látogatásról:

Ott voltam III. Napóleon karján Angolország legnagyobb ellenségének koporsójánál, én, unokája annak a királynak, a ki őt annyira gyűlölte s oly keményen küzdött ellene. Ma az ő unokaöcscse, a ki az ő nevét viseli, legjobb és legkedvesebb szövetségesem s a kápolna orgonája a „God save the Queen-t játszsza”…

 

A harmadik kép Viktória királynőt egy skótországi kiránduláson ábrázolja. Egyszerű ruhában, kis, mokány skót hegyi lovon járt a sziklás utakon, rábizva életét kedves és hű szolgájára, John Brownra, a ki skót nemzeti viseletben, kerek, gombos sipkával fején, rövid kabátban, szoknyaszerű furcsa, térden felül érő nadrágban, elül a derekáról lelógó lószőrös tarisznyával a kezében szöges végű bottal lépdelt előtte s zablájánál fogva vezette a lovat.

A derék öreg Brownt nagyon kedvelte s halála után is megsiratta a királynő; emlékirataiban ritka melegséggel emlékszik meg róla s egyik könyvét az ő emlékezetének ajánlotta. Nyugodtan rábizhatta életét, a ló nem léphetett félre, ha Brown vezette.

Egy alkalommal, épen ilyen kirándulás alkalmával Brown megmentette úrnője életét, mikor egy kődarab kisiklott a ló lábai alól s a királynő menthetetlenül a meredek mélységbe zuhan, ha Brown föl nem fogja erős karjaival.