Egy nagynémet képviselő a Habsburgokról

Stein Ferencz osztrák képviselő, az alldeutschok egyik vezető alakja, hosszabb nyilatkozatot tett egy ujságíró előtt: A Habsburg-dinasztia népszerűtlensége a monarkia államaiban arra vezethető vissza, hogy nem törődve a németek sorsával, hatalmi házi politikát üzött évszázadok óta. Az ausztriai németek, a kik igen sokat tanulhatnak a magyaroktól, sajnos, 1867-ben nem értettek hozzá, hogyan védjék meg érdekeiket a dinasztiával szemben. Ausztriának nem volt egyetlen olyan államférfia, a ki csak megközelitőleg olyan lett volna, mint Deák Ferencz. A minthogy később is magyar ember volt Ausztriának egyetlen nagy államférfia: gróf Andrássy Gyula. Mi osztrákok bizony a legnagyobb zavarba jutnánk, ha egy államférfiunak szobrot akarnánk emelni.

A dinasztia uralkodó elveivel szemben áll a monarchia két vezető nemzetével, mert akadályozza azok boldogulását. Abban a pillanatban, hogy a nemzetek öntudatra ébrednek, vége a Habsburgok uralkodásának. Egy Hohenzollern a magyar trónon biztositék volna arra nézve, hogy családja tradicióinak megfelelően, igazságos és modern uralkodó lenne. Magyarország helyzete jobbra fordulna, ipara, kereskedelme és egész gazdasági helyzete egy csapásra virágzásnak indulna és nem volna senki, a ki a nemzet erejét dinasztiája érdekében kihasználná! Már a dinasztikus körökben is az a meggyőződés uralkodik, hogy a nagy válságot csak Ferencz József agg korára való tekintettel halasztják későbbre.

A nagy válság következtében egész Kelet-Európa térképe megváltoznék, és végre elérnők czélunkat mi, alldeutschok is, mert a dunamenti Ausztria népe a nagy birodalomhoz csatoltatnék. A protestáns Németország eddig talán maga sem akart a katolikus testvérnéppel megerősödni. De mi épen ezért hirdettük: Los von Rom! A dinasztia hatszázéves uralkodása után elmondható, hogy a mostani király az utolsó uralkodó Habsburg. Csodának kellene történnie, hogy Ferencz Ferdinánd elfoglalhassa a budai rezidencziáját. Lehet, hogy a pápa nyújt neki segédkezet ennek a csodának eléréséhez.