A Wiener Eislauf Verein versenye

A Wiener Eislauf Verein fenállásának 40-ik évfordulóján rendezett nagyszabásu meetingen valóban összegyűltek a világ legjobb korcsolyázói. A műkorcsolyázás világbajnokságában Salchow Ulrik (Stockholm), Bohatsch Miksa (Bécs), Fuchs Gilbert (München) nevei mindenha kitörülhetetlenül vannak bevésve a korcsolyázó-sport évkönyveibe. Sajnáljuk, hogy a magyar szineknek előnyösen ismert képviselője Urbáry Sándor lábrándulása miatt nem vehetett részt a világ legjobbjainak klasszikus versenyében. A világbajnokságot Salchow U. nyerte meg nagy fölénnyel.

A hölgy bajnokság összegyűjtötte Európa versenyzőinek eliet-jét és Mrs. Syers-nek valóban ki kellett fejtenie legjobb tudását, hogy a büszke bajnoki czímet Herz Jenny (Bécs) és a magyarok büszkesége Kronberger Lilly ellen meg tudja védeni.

Kronberger k. u. ezuttal is mesés formában állott a starthoz. Ugy a következő gyakorlatokat, valamint a szabadon választottakat kiváló biztonsággal végezte. Kivetni valót a legszkeptikusabb bírók sem találtak a figuráin és mozdulatain. A kisasszony érthetetlen helyezése csak a bécsi bíró pontozási rendszerének tudható be. amely Herz k. a. (Bécs) előnyére, még a kitűnően kiérdemelt második díjtól is megfosztotta a bravuros magyar hölgyversenyzőt.

Gyorskorcsolyázóink kitűnő szereplése valósággal szenzáczióját képezte a wieni jubiláris meetingeknek. Manno Miltiades-nek feltűnése is már lelohasztotta a világ-versenyek szereplőinek versenyzési kedvét. És mikor az 500 méteres távon a szenzácziószámba menő 48 3/5 mp.-es uj osztrák rekordot felállította, az összes versenyzők feladták még a reményt is, hogy ellene sikerrel felvehessék a versenyt. Manno kitűnő kondiczióban állott a verseny startjához, amiben nagy része van a Münchenben tartott lelkiismeretes trainingjének. (Ugy értesültünk, hogy Münchenben az Európa-bajnok Seiler-rel tartott traininget.) Leviczky Károly és különösen Schick László szereplése is kielégítette a hozzájuk fűzött reményeket. Schick-en valóban meglátszik, hogy a szorgalmas training jó versenyzőt farag a tehetséges emberekből.

A bécsiek Schilling Ferencz-czel arattak babékokat, aki az 5000 m-es távot pompás idő alatt futotta be. A jubiláló egyesületnek még csak a „Vegyes párosverseny” hozott győzelmet. A többi versenyeket csupa külföldi nyerte meg.

A dr. Korper-Marienwert Károly egyesületi elnök alapította műkorcsolyázásra kitűzött díj, a berlini Rendschmidt Miksa zsákmánya lett, ki tavaly óta igen nagyot haladt. Az egyes versenyek világhírű győzteseit igen nagy óváczióban részesítették.