Nyilvános jéghockey-mérkőzések Budapesten

Hosszas kísérletezés után végre sikerült a B.K.E.-nek az első nyilvános jéghockey mérkőzéseket megvalósítani. Külföldön már rég meghonosították e szép játékot s jelenleg leginkább az északi államokban, Svéd és Norvégországban és az Orosz birodalomban van leginkább elterjedve.

Legutóbb is a pétervári Amateur Sport-Club rendezett egy nagyszabásu körutazást, melynek keretében a kontinensek majdnem minden elsőrangu csapata felett győzedelmeskedett. A játék terjedésének hatása alatt a B.K.E. is megkísérelte nyilvános jéghockey-mérkőzés rendezését, mely nagyszámu és igen előkelő közönség érdeklődése mellett folyt le. Az első mérkőzés nagy sikere nyomán még ugyanazon a héten egy másik nyilvános mérkőzés is tartatott, melynek lelkes szereplőit mai képünkön mutatjuk be olvasóinknak. E két csapat legjobbjainak kellett volna mult vasárnap a wieni Training Eisclub válogatott csapatával mérkőznie, mely első nemzetközi mérkőzés azonban a beállt enyhe időjárás miatt egyelőre elmaradt.

Nálunk a jéghockey-játék megkezdésében a két Csáky grófnak és Kertész János Tódornak van legnagyobb érdeme, amelyben azonban az első alkalmakkor nyilvánosan szerepelt többi játékos is osztozik, nevezetesen Aczél Elemér báróné, aki lelkes buzdítással előljár e szép sport terjesztésében.

A legelső nyilvános mérkőzésen Aczél báróné mint kapuvéd, kitűnő játékot produkált. A mágnás csapat elnevezés alatt szereplő A) csapat tagjai különben is gyorsabbak és jobb korcsolyázók, mint a B) csapat szereplői, akiknek azonban nagy előnyük volt a football-sportban elsajátított összjáték.

Különben a mostanában nálunk bemutatott játéknak még egynéhány fogyatékosságot tapasztaltuk, melyek azonban a fejlődőképes játékosok szorgalmas tréningjei után kiküszöbölődnek. Még lesz alkalmunk a játék sportszerű méltatását bővebben tárgyalni.