Híres kerékpárversenyzők

Az utóbbi évek kerékpár-sportja kevés „nagy” nevet ölel fel. Míg távversenyzők közül mindenütt ismeretes a bajor Robl, a franczia Guignard, Darragon, Contenet, a holland Dicketmann, Vanderstuyft, a német Demke, Salzmann stb. az amerikai Walthour, Butler neve, a rövidtávu sprinterek a pillanat emberei. Nevük feltűnik, majd eltűnik, majd feledésbe megy és akiket névleg ismerünk, azok valóban klasszist képeznek társaik között. Képünk négy kitűnő menőt mutat be, kik Friol kivételével a világbajnokságot megnyerték.

Mayor Taylor évek előtt a legjobb versenyzője volt a világnak, több éven át az Egyesült Államok és a világ bajnoka. Két éve Kramer ellen matcheket kell végigküzdenie, de mert – néger létére – pártosan bántak el vele szemben és Kramer nem éppen fairul küzdött, félbeszakította a versenysorozatot, mire disqualifikálták. Bár 1000 dollár árán megmenekülhetett volna az ítélet következményeitől, inkább visszavonult. Mostanában kegyelmet kapott és néhány hete Párisban tartózkodik, hol néhány matchben indult is, de eredménytelenül. Formáját aligha nyeri vissza.

Ellegard már négyszer nyerte a világbajnokságot, tavaly Poulaintől hódította vissza. Számtalan nagy díj győztese, a telet rendszerint Ausztriában szokta tölteni Rütt barátjával, hol sorjában nyerik az értékes díjakat. A kitűnő dán versenyző minden pályán hamarosan otthonos és nagyon fair versenymodora miatt általános kedveltségnek örvend.

Ellentéte Poulain. Ideges, a pillanat embere. Erőszakos versenyző, ki még óvások árán is első akar lenni. Tavalyelőtt világbajnok lett, de két éve nem tudja hazája sprintbajnokságát megnyerni. Sok díjat nyert és Ellegard egyetlen méltó ellenfele a kontinensen, kivel csak Rütt veheti fel a versenyt.

Friol, ki képünkön az első, most vasárnap fényes jelét adta kiváló képességeinek, megnyerve a Grand Prix 5000 frankos első díját. Kiváló erő, szimpatikus versenyző. Francziaország 1906 és 1907 évi spintbajnoka. Ha e négy név mellett említjük fel Rütt, Henri Mayer, Otto Mayer nevét, végén vagyunk a listának. Jacquelin, Arend bár mindkettő világbajnok, már rég a multé, a többi pedig csak tömegversenyző, kiknek kenyérkereső pályájuk a kerékpársport.