A Harden-Moltke-pör

Szenzácziós rágalmazási pör tartja izgalomban a német közvéleményt. A vádlott Harden Miksa, ismert berlini író, aki lapjában, a Zukunftban megtámadta Moltke Kuno gróf, volt berlini térparancsnokot és néhány főrangu barátját, akiket a német császár különös bizalmával tüntetett ki, - azzal vádolván őket, hogy fajtalankodó életmódjukkal az államra nagyon is veszedelmes befolyást gyakorolnak a császárra.

A czikksorozatot elolvasta a trónörökös is, aki felháborodottan a császárhoz sietett és közölte vele a leleplezést. A császár kurtán bánt el a megvádolt urakkal. Valamennyit eltávolította a környezetéből, azonkívül nyugdíjaztatta.

Moltke erre sajtópört indított Harden Miksa ellen. A tárgyalás folyamán Harden és ügyvédje Bernstein igazságügyi tanácsos teljesen lerántotta a leplet a jeles urak bűnös üzelmeiről. Olyan dolgok sültek ki, amelyek tökéletesen kompromittálták Moltket és társaságát, köztük Eulenburg Fülöp herczeg volt bécsi nagykövetet is.

A német közvélemény valósággal ünnepelte a bátor ujságírót, aki le merte leplezni az udvarnál garázdálkodó erkölcstelenségeket. Ilyenformán bizonyos, hogy a törvényszék is fel fogja menteni az igazságért síkra szálló Hardent.

Erről az érdekes tárgyalásról két eredeti fényképfelvétellel számolunk be olvasóinknak. Az egyik kép a tárgyalásról szomoru képpel távozó Moltke grófot ábrázolja, a másodikon a vádlott Hardent láthatjuk, akinek szellemes arczáról valósággal lesugárzik a diadalérzet. Mellette áll ügyvédje, Bernstein igazságügyi tanácsos, körülöttük pedig a vidám ünneplő közönség.