Ajánlható-e a kis sorsjegyek vásárlása?

Ajánlható-e a kis sorsjegyek vásárlása?
E czimen Schreiber Henrik dr. tollából közelebb egy röpirat jelent meg, melyet érdemes elolvasni. Miután szerző a kis sorsjegyek előnyeit megismertette, röpirata végén a következő nézeteknek ad kifejezést:

Nem kifogásolható, sőt minden esetre hasznos dolog a piaczképes kis sorsjegyek előnyeinek a közönséggel való megismertetése és czélszerűbb az embereket azok vételére buzditani, mint arról lebeszélni. Ha ez a törekvés sikert eredményez, előáll azon nagybecsü eredmény, hogy már a csekély megtakaritások is hasznot hajtólag helyeztetnek el, mely elhelyezés még nyereséget is hoz. 

Nyereséget azért, mert nyerési esélyt nyújt, hasznos pedig azért, mert a tőke megtartására vezet s takarékosságra ösztönöz.
Mindkettő pedig nagy mértékben hozzájárul azon csábitások eltávolitásához, melyek az embereket megkörnyékezik. Ilyenek a terméketlen szerencsejátékok, a drága igérvények vásárlása és azon ugynevezett jótékonysági sorsjegyek vétele, melyek valódi vagy képzelt jótékonyság ürügye alatt a közönségre felerőszakoltatnak s amelyek, ha némi jót is szülnek, de másfelől a gazdasági élet korrumpálása által sokkal több rosszat okoznak.

Ezen kis füzet homlokára irt kérdésre tehát bátran igenlőleg felelhetünk.
A kis sorsjegyek vétele kijárt és veszély nélküli utnak tünik fel előttünk, amelyen a megbotlás és lezuhanás veszélye nem fenyeget és melynek végén a szerencse istenasszonya trónol és kegyesen int felénk.