Keletafrikai divathölgyek

A férjek nemcsak ideát Európában törik magukat, hogy feleségüknek uj toalettet kerítenek – akár a föld alól is, a legsötétebb Afrikában se irigylésreméltó az a férj, aki minden hónapban nem lepi meg asszonyát egy uj „kansu”-val.

Ez a ruhadarab, amelynek képét itt láthatják olvasóink, színes gyapotkendő. A melyet a néger hölgyek magukra csavarnak persze, csak annyira, a mennyire a kendő nagysága engedi, minél rikítóbb szinű a kansu, annál büszkébben jár benne a néger divathölgy.

Csakhogy a kendők mintái is változnak a divat áramlatai folytán. Ujabban például az automobillal díszített kansuk a legdivatosabbak. A kereskedelem a keletafrikai német gyarmatokon letelepedett hinduk kezében van. Ezek a zanzibári nagykereskedőknél megrendelik a kendőket, amelyeket aztán Hollandiában készítenek el.

A suaheli-asszony csupán egy hónapig viseli a kansuját, aztán elteszi a ládájába. Később, amikor megöregszik és a férje nem vesz neki már uj ruhát, előveszi a tartalékba vett kansukat és ismét pompázik bennük. Igy bizonyítja be, hogy valaha milyen szép volt és az ura mennyi ajándékot vett neki.

Amint képünkön is láthatjuk, ezek a fiatal suaheli-néger asszonyok is igen kedves - bár meglehetősen állatias – arczu hölgyek, akik nagyszerűen festenek uj kansukjukban, majd kicsattan az arczuk az egészségtől és a jókedvtől a termetük pedig olyan szép, hogy akármelyik európai divathölgy megirigyelné.