Egy milliomos letartóztatása

Steinhercz Bernát egyike azon kevés nagystílű kereskedőknek, akik csekély tőkével milliomos vállalatot csináltak.

Steinhercz is kicsinyben kezdte. Néhány évvel ezelőtt csekély tőkével önállósította magát és oly szerencsés vállalatokba kezdett, hogy alig egy évtized alatt a fapiaczon őt tartották a legreálisabb kereskedőnek.

Steinhercz üzleti összeköttetései elágaztak Romániába, Bukovinába és rengeteg kiterjedésű erdőket bérelt ki különösen Ghyca herczegtől.

A merész vállalkozás azonban az utóbbi esztendőkben nem sikerült. Steinhercz a rossz pénzügyi viszonyok beálltával fizetési zavarokkal küzdött s minden lehetőt elkövetett, hogy megmentse a vállalatát.

Az eszközök megválasztásában azonban, ugy látszik nem volt eléggé óvatos, mert midőn néhány hónappal ezelőtt fizetésképtelen lett, egyik rokonát anyagilag érzékenyen megkárosította. Fel is jelentették a rendőrségen, ahol letartóztatták, de rövid idő mulva a panaszt visszavonták, mire azután szabadon bocsátották.

Azóta ismét hozzálátott ügyeinek rendezéséhez. Részvénytársaság létrehozásán fáradozott s azon, hogy ez a részvénytársaság bonyolítsa le több milliót tevő üzleti forgalmát. A terv már-már sikerült. De a mult héten váratlanul ismét letartóztatták, egy borzi czég feljelentése alapján.

A külföldi czég azzal vádolta, hogy 28 000 koronát elsikkasztott tőle. Steinherczet le is tartóztatták, de másnap igazolta, hogy a följelentés alaptalan, az ügyészség szabadon eresztette. Arczképét e heti számunkban közöljük.