Polónyi pöre Heltai és Komlós ellen

A mult évben, mikor azt a szenzácziós nyilatkozatot tette Halmos János nyugalmazott polgármester, hogy Polónyi Géza akkori igazságügy miniszter fővárosi bizottsági tagságát vagyonszerzésre használta föl, a Vigadó-kávéházban annál az asztaltársaságnál, amelynek Halmos is tagja volt erősen vitatták azt a kérdést, hogy vajjon fog-e tudni Halmos bizonyítani.

E közben Komlós Ágost azt a megjegyzést tette: Milyen kár, hogy Ulman Lajos meghalt. Heltai Ferencz ezt a nyilatkozatot megtoldotta: Ha a köztudat elégséges lenne, akkor nem lenne szüksége itéletre.

Ez a két mondat nyilván arra a két mondatra vonatkozott, hogy Polónyi Géza a közgyűlése ellenezte a Dunagőzhajózási társaság partbérleti kérelmét, mikor azonban Ullman vezérigazgató 20,000 koronával megvesztegette, frontot változtatott és a társaság kérelme mellett szólalt föl.

Később mindketten mint tanunyilatkozatukat megismételték dr. Kiss István vizsgálóbíró előtt abban a satópörben, amelyet Pollónyi Géza akkor Lengyel Zoltán ellen indított.

Polónyi ugy Heltai Ferenczet, valamint Komlós Ágostont is rágalmazás miatt pörbe fogta a kávéházban tett nyilatkozat miatt. A pör végtárgyalása oly annyira szenzácziós volt, hogy az egész országban feszült érdeklődéssel várták a törvényszék itéletét, a mely mint ismeretes, meglepő volt.

A bíróság Heltai Ferenczet rágalmazás vétsége miatt 60 korona pénzbüntetésre itélte. A szenzácziós pör főszereplőit e heti számunkban mutatjuk be olvasóinknak.