A német birodalmi kancellár pöre

Még el sem simultak a Harden – Moltke pörnek hullámai és a német birodalmi törvésnyszék máris egy újabb botránypört tárgyalt, amely épen olyan természetű volt, mint amaz.

Amellett az érdekességét még az is növelte, hogy a panaszos a német birodalmi kormányzat feje Bülow herczeg, birodalmi kanczellár volt.

Bülowot egy Brand nevű hiszterikus röpiratgyártó és ujságíró egyik röpiratában olyanféle üzelmekkel vádolta, mint amelyek gróf Moltkéről derültek ki az előbbi czikkünkben ismertetett szenzációs pörben.

A tárgyalás bővelkedett az izgalmas jelenetekben. A bíróság nagyon szigorúan kezelte a váslottat. Az igaz, hogy könnyű dolga volt. Nem egy Harden állt a bíróság előtt, akinek hatalmas lángesze a bíróságot is lebilincselte és akinek jóhiszeműségében alig kételkedett valaki. Mindenki tudta, hogy hazafias szempont indította arra, hogy megtámadja a német császárt körül levő kamarillát.

Bülow herczeg pörének vádlottja gyáva, dadogó, beteg ember volt, aki egyetlen bizonyítékot se tudott felhozni vádja mellett. Egyetlen mentsége volt, hogy barátai félrevezették, no meg az, hogy ő maga is abban a bajban szenved, amelyet röpiratban Bülowról konstatált.

Így tehát nem akarta becsületében sérteni a kanczellárt. A törvényszék természetesen egyik mentséget sem fogadta el és szigoru- sőt talán tulszigoru- ítéletet hozott: másfélévi fogházra ítélték a becsületsértő hírlapírót, sőt a tárgyalás végén azonnal letartóztatták.

A tárgyaláson persze a legérdekesebb alak maga a birodalmi kancellár volt, aki tanuvallomásában erős, férfias vádbeszédet mondott. Természetesen képtelennek és hazugnak mondta a röpirat minden vádló pontját és kijelentette, hogy ellenszenvesnek, utálatosnak és hihetetlennek tartja azokat a természetellenes hajlamokat, amelyekkel őt megrágalmazták.

Nagyon érdekes tanú volt még Eulenburg herczeg is, a ki a Moltke pörnek is fontos szereplője volt, de állítólagos betegsége miatt nem jelent meg a pör tárgyalásán.

Most két fia kiséretében betegen jött el a kanczellár pörének tárgyalására és vallomásában nem annyira a Bülow pörrel, mint inkább azokkal a vádakkal foglalkozott, melyek a Harden - pörből reá háramlottak.

Kijelentette, hogy soha életében nem követett el olyan büntetendő cselekményt, mint amellyel Harden megvádolta- de azt elfelejtette megmagyarázni, miért nem perelte be Hardent hazug gyanusitásaiért.

Ilyenformán a herczeg nem igen rehabilitálta magát és megtörten távozott a tárgyalásról. Egyik képünkön épen a törvényszéki épületből távozó herczeget láthatjuk, amint két fia kíséretében hintójába ül. Másik képünk Brandot, az elítélt vádlottat és Bülow birodalmi kanczellárt ábrázolja.