Az amerikai petróleum-tröszt versenye

Ausztriában és Magyarországon hónapok óta óriási izgatottsággal tárgyalják a petróleum-termelők, finomitók és kereskedők köreiben azt a versenyharczot, melyet az amerikai petróleum-tröszt, itteni expoziturája, a Vacuum Oil Company közvetitésével, a hazai petróleumipar és kereskedelem ellen meginditott.

A finomitók kartel nélkül állván, semmit sem képesek tenni a védekezés terén, mig a petróleum- kereskedőket főleg az a körülmény aggasztotta, hogy a Vacuum részint már több városban bevezette, részint bevezetni szándékozik a tartálykannákból való árusitást és ilyen módon a magánfogyasztókat a kereskedőktől elvonja.

Most a rendkivül kiélesült versenyharcz terén uj, jelentős fordulat állott be.
A Vacuum Oil Company ugyanis elhatározta, hogy közelebbi közgyülésén igazgató-tanácsot szervez és annak élére Vörös László volt kereskedelmi minisztert választja meg.

Hallomásunk szerint Vörös László hajlandónak is nyilatkozott ezen állás elfogadására, amit mi elég szerencsés megoldásnak tartunk, mert ha Vörös a társaság ügyeinek vezetésére tényleges befolyást és hatáskört biztosit magának, kilátás lehet arra, hogy a kereskedők és finomitók részéről felpanaszolt állitólagos visszaélésének bizonyára meg fognak szünni, ami nélkül alig hisszük, hogy Vörös László az állás elfoglalására vállalkozott volna.

Ennek a fordulatnak előjelét láthatjuk talán egy, a társaság által imént kibocsátott körlevélben, amely tiltakozik azon vádellen, hogy a társaság fogyasztóknak közvetlenül árusit. Vörös László működésétől Vacuum nagy előnyöket vár és erre való tekintettel a közgyülés a mostani 15 millió K részvénytőkét 25 millióra fogja felemelni.