Az önálló bank előkészítése

A bankbizottság kiküldött albizottságának április 4-iki ülésén véglegesen megállapitották és megszövegezték a szakértőkhöz intézendő kérdőpontokat.

A következő tizenkét kérdést teszik a szakértők elé: 

1. A külön magyar jegybank milyen rendszer alapján jöjjön létre? 

2. Fölállitandó magyar jegybank mekkora alaptőkével létesítessék? 

3. Az alaptőke beszerzése és elhelyezése miként történjék, különösen minő intézkedések által biztosittassék az, hogy az alaptőkében való részvétel alapján külföldi befolyás túlsúlyra ne emelkedhessék? 

4. Hogyan állapittassék meg a jegyfedezeti rendszer? Az érczfedezetre vonatkozó határozatok körében adhatók-e s ha igen, minő könnyebbségek? Minő intézkedések történjenek a bankjegykibocsátás esetleges korlátozására nézve? 

5. Milyen üzletágakra terjedjen ki a bank működése? 

6. Az üzletvitel körében az ország közgazdasági érdekeinek megóvása szempontjából minő külön kikötések állapitandók meg? 

7. Minő külön jogok és kedvezmények lennének még a bank részére biztosithatók? 

8. Hogyan szabályoztassék az állam és jegybank közötti viszony? Minő közreműködés követelhető a jegybanktól az állami adóságok kezelése és az állami pénztárak szolgálatának terén? Meddig terjedjen a kormánybefolyás az egyes funkczináriusok alkalmazása, a felügyelet és a folyó ügyvitel tekintetében? 


9. A szabadalom mennyi időre szóljon? 

10. Minő közvetlen és közvetett pénzügyi szolgáltatásokat kell a banktól kikötni, figyelemmel a 4., 8. és főleg a 9-iki kérdőpontban foglaltakra is? 

11. Szükséges-e, hogy az önálló magyar jegybank már keletkezésekor készfizető bank legyen? S pénzünk érték-állandósága minő intézkedésekkel biztositandó? 

12. Mely intézkedések teendők a külön magyar jegybankra való átmenetel megkönnyítése czéljából?