A bérlő-tröszt elleni törvény Romániában

Tudva van, hogy a Romániában legujabban lezajlott paraszt-lázadás főokául az ugynevezett bérlő-trösztöt hozták fel, mely abban áll, hogy egyesek óriási kiterjedésű földbirtokot hosszu időtartamra vettek bérbe és ezen nagy bérletek a kisbérletek létrejöttét meggátolták, míg másfelől a nagybérlők közt a munkabér lenyomására irányuló megegyezés jött létre.

A parasztok körében emiatt keletkezett elkeseredés orvoslandó, a román kormány a többek közt az ugynevezett bérlőtröszt-ellenes törvényjavaslatot terjesztett a kamara elé, mely kimondja, hogy 4000 hektárt meghaladó bérlet egy kézben nem egyesithető, sőt hogy 4000 hektárig csak egy vagy két birtokot lehet ugyanazon egyénnek bérbe venni továbbá, hogy a 4000 hektárnál nagyobb birtokot tárgyazó bérszerződések két év alatt megszüntetendők.

A parlamenti tagok közül többen a törvény hatályát csak a zsido bérlőkre és idegenekre akarták kiterjeszteni, kitünt azonban, hogy a nagybérlők közül csak kettő zsido vallásu, amely körülmény az antiszemita törekvéseknek nyakát szegte.

A törvényjavaslatot e hó 9-én kezdték tárgyalni s három napi heves vita után több módosítással elfogadták. Ilyenek, hogy nemcsak egy-két, de több birtokon is lehet összesen 4000 hektárnál nem nagyobb területet bérelni, hogy a törvénynyel ellentétben álló bérszerződések nem két, hanem négy év alatt szüntetendők meg és hogy ez esetben a birtokos tartozik a bérlő által emelt épületek, csatornázások, javitások stb. árát választott bíróság által megállapitandó összegben megtériteni.