A budapesti lánczhid ujjáépítése

A lánczhidat használó közönség és a budaiaknak a lánchid irányában és környékén lakó része komoly aggodalommal nézhet a közel jövő elé, a midőn a lánczhidat körülbelül két esztendőre teljesen el fogják zárni a közlekedés elől. Ugyanis a hidat ezen idő alatt nem javítani, hanem egészen ujra építeni szándékoznak, s a mostani hidból csak a pillérek és a hidfők maradnak meg.

A munkálat ideje egy és háromnegyed évre van tervezve, de ha a viszonyok nem kedveznek, ha hosszú lesz a tél, még hosszabb időre is szükség lehet. A hidat tehát körülbelül két évig nem fogják használni.

A terveket az illetékes helyen már elfogadták, csak a kormány jóváhagyása van hátra, a mi azonban alig maradhat el, mert a terveket a kormány előzetes hozzájárulásával készitették. A munkát 1910-ben, a jég elvonulása után akarják megkezdeni.

A megriadt második kerületiek már most megindítják a mozgalmat, hogy a kerület forgalmát és kereskedelmét fenyegető veszedelmet enyhítsék s előterjesztést tesznek a fővároshoz, hogy a hid ujraépítésének megkezdéseig az Erzsébet-hidon a villamos közlekedést rendezzék be, akár a Kossuth Lajos-utcza, akár valamely szomszédos mellékutcza fölhasználásával.