Lutrijáték állami támogatással

Az állam eltörölte a kislutrit, mert megzsarolta a szegény embereket, de fentartja a cs. kir. szab. államsorsjáték intézményét, mely a jótékonyság ürügye alatt, állami asszisztenczia segélyével zsarolja meg ugyancsak a szegény embereket.

Most ismét ilyen államsorsjáték sikere érdekében fáradoznak – és pedig osztrák jótékonysági czélok javára – a magyar miniszterek s ezek közegei: a dohánytőzsdék, a vasuti pénztárak, posták és távirdák, adóhivatalok stb., melyek a „császár nevében” ajánlanak oly sorsjegyeket, melyeknél a nyereségesély még az eltörölt kislutri nyereség-esélyénél is sokkal kisebb.

Ugyanis 800,000 darab sorsjegy kerül eladásra darabonkint 4 koronával, a bevétel tehát 3.200,000 K, ebből azonban csak 513,000 koronát forditanak nyereményekre, az osztrák jótékony-alap tehát mintegy 2 1/2 millió koronát vág zsebre a tulnyomóan szegény emberek zsebeiből kiszivattyuzott pénzből.

Csodáljuk, hogy az állami jótékonyságnak a szédelgéshez hasonló eme módja ellen a parlamentben még senki sem emelt szót, valamint az ellen sem, hogy Ausztria jótékonykodási allürjeihez nekünk semmi közünk s ezt a „ közös ügyet” már csakugyan ideje volna megszüntetni.