Pör a herczegi méltóságért

A minap ítélt az angol törvényszék abban a szenzácziós pörben, melyet Druce György Hollanby nevű vagyontalan kereskedő indított a portlandi herczeg ellen, az állítva, hogy egy apjuk volt és így a portlandi herczegek vagyona és méltósága is kettőjüké.

A pör hónapokon keresztül a legnagyobb izgatottságban tartotta Anglia társadalmát. Druce azt állította, hogy atyja Druce Tamás Károly, a kinek a Beker-streeten volt üzlete, tulajdonképen a portlandi herczeg volt, a ki nem tudni minő okból bujt néha a kereskedő álöltözetébe.

Mikor aztán megunta ezt az alakoskodást, elhíresztelte, hogy Druce Tamás meghalt. A temetés meg is történt, de a felperes és egyik tanuja állítása szerint a koporsóba 200 font ólmot helyeztek el azt temették el.

Ez a mese, a melyet több valószínűnek látszó bizonyíték is megerősíteni látszott, széles körökben hitelre talált. Druce hívei óriási agitácziót indítottak pártfogoltjuk érdekében és miután az angol pörösödés rendkívül drága, nyilvános gyűjtést rendezett az igénypör költségeinek fedezésére.

A gyűjtés igen szép eredménynyel járt, ugy, hogy Druce megindíthatta a keresetet. A titokzatos ügy tárgyalása két hónapig tartott. A főtanu, egy Caldwell Róbert nevű newyorki lakos azt vallotta, hogy a portlandi herczeg, a ki beretvált arczu volt, mindig, mikor Druce Tamást személyesítette, álszakált öltött magára.

A törvényszék végre azt határozta, hogy fel fogja bontani az állítólagos Druce Tamás koporsóját. Az exhumálás számtalan akadály után végre megtörtént a napokban, és a szenzácziós eredmény az volt, hogy a koporsóban ólom helyett egy szakállas holttest feküdt.

Miután pedig a porstandi herczeg mindig csupasz arczczal járt, a törvényszék már ezért is kétségtelenül megállapította, hogy Druce kalandos követelése jogtalan és azért visszautasította őt keresetével.

A hírhedtté vált pör utójátéka gyanánt mindazok ellen, a kik a tárgyalás folyamán Druce igaza mellett tanuskodtak, a hamis tanuzás miatt hivatalból megindították a bűnvádi eljárást. Az angol bíróságok nem ismerik a tréfát.

Egyik rendkívül érdekes képünkön bemutatjuk olvasóinknak a pör legkimagaslóbb jelenetét: Druce Tamás Károly holttestének exhumálását.