Kegyvesztett királyi herczeg

A szerelem nemcsak a szegény emberek joga: a királyi herczegeket se kerüli el az isteni szenvedély, a mely minden nyomoruságért kárpótlást nyújt, de nagyon gyakran ezer bajba rántja azt, a kinek szívében tanyát üt.

Joachim Albert, porosz herczegnek is le kellett mondania tiszti rangjáról, mert keményen ragaszkodott ahhoz az elhatározásához, hogy feleségül veszi szíve választottját, a ki még röviddel ezelőtt – színésznő volt. Ez a szép hölgy Sulzer Mária, a berlini Trianon-színház volt tagja, a kit néhány év előtt Liebenberg báró vett feleségül.

A báróné azonban nem elégedett meg ezzel a rangemeléssel, herczegné akart lenni, csakhogy ennek a nagyravágyának utjában állt a német császár, a ki, mint a porosz királyi család feje, szigoru őre a családi tradiczióknak és nem akarta megengedni, hogy egy porosz királyi herczeg rangján alul nősüljön. Azért áthelyeztette rokonát az afrikai gyarmatokra és Joachim Albrecht herczeg kénytelen-kelletlen engedelmeskedett legfőbb hadura parancsának.

Azonban ugy látszik, hogy a herczegnek, a kit Berlin előkelő társaságaiban nagyon kedveltek, nem igen ízlett az afrikai klima, a távollét pedig még csak fokozta a szerelmét; ugy, hogy egy szép napon arra a hírre ébredt a német főváros pletykaszerető lakossága, hogy a fiatal herczeg a legszigorubb inkognitóban Berlinben tartózkodik és lépéseket tesz, hogy kedvesét elválassza férjétől.

Az „illetékes körökben” azonban ugy találták, hogy ez a viszony nem méltó egy királyi herczeghez és a német hadsereg tagjához és azért a minap megjelent a német hivatalos lapban a császár rendelete, a melylyel „saját kérelmére” elbocsátja a herczeget a hadsereg kötelékéből és megtiltja neki, hogy az egyenruhát tovább is viselje.

Ezzel a királyi herczeg végleg kiszabadult a szigoru udvari etikett kötelékeiből, elveszi szíve választottját és aztán kivándorol hazájából. Csak ugy ne járjon, mint Wölfling Lipót, a ki nagyon hamar beleunt a polgári boldogságba és az udvari élet gyönyörűségeire vágyott vissza.

Mert hiába, a fényt és pompát is el lehet felejteni, de azt a hódolatot, melylyel az ilyen királyi herczeget környezik, nem nélkülözheti az, a ki egyszer belékóstolt. A kegyvesztett herczeg és menyasszonya legujabb arczképeit e heti számunkban mutatjuk be olvasóinknak.