A szász király és Monika herczegnő

Gries, tiroli városka egyik vendéglőjében találkozott először Frigyes Ágost szász király leányával, a kis Monika herczegnővel, a mióta elvált felesége, Montignoso grófnő, ujra férjhez ment Toselli zongoraművészhez.

Olvasóink emlékezhetnek rá, hogy akkoriban hosszu tárgyalások után elvették a kis gyermeket anyjától és azóta Griesben, a Habsburg-villában nevelik a szegény kis királyleányt, távol az apjától és az anyjától.

Szomoru, hogy a szülők viszályának mindig a gyermek az áldozata! A kis Monikának is kegyetlen sorsot szánt a végzet. Az anyja ballépése miatt születése óta hányatott, nyugtalan az élete; hol az anyjával él, hol elszakítják tőle, a magas politika parancsára.

A minap a szász király inkognitóban Griesbe utazott és ott Hülsenburg gróf néven vett lakást az egyik szállodában. Délután a kis Monika sétálni ment a nevelőnőjével; nem is sejtette, hogy az édes apjával fog találkozni.

Csak az uton tudta meg a nagy ujságot. A  nevelőnő előbb nem akarta neki megmondani nehogy a villa cselédsége is megtudja. A szállodában találkozott a szász király gyermekével. Elképzelhető,hogy milyen végtelen boldogság töltötte el a szívüket, mikor olyan hosszu távollét után viszontlátták egymást.

Aztán lementek a szálloda nyitott terraszára és meguzsonnáztak. Csak vajaskenyeret ettek, de az bizonyosan jobban esett nekik, mint akármilyen nagy udvari lakoma. A boldogság csak ugy sugárzik az arczukról – a mint ezt a mai számunkban közölt érdekes képünkön is láthatjuk.

Mert hiába, még az ilyen intim világeseményekről is készült fotográfia! Egy arra járó bózeni fényképész felismerte a szász királyt és hirtelen lefotografálta a bájos jelenetet.

Az mondják, hogy a szász király elhatározta, hogy semsokára hazaviteti a kis Monika herczegnőt fivérei és nővérei körébe…. A griesi találkozás alkalmával annyira megszerette leánykáját, hogy most már nem tudja nélkülözni.