A dánosi rablógyilkosság

A dánosi rablógyilkosságok elleni tárgyalás e héten is még a rendes érdeklődés mellett folyt. Habár a Polónyi-Lengyel per egy kis időre elvonta a közönség figyelmét ettől a borzalmas bűnpertől, melyben már a kihallgatott tanuk valamennyien a czigányok ellen vallottak, a bizonyítékok is mind olyanok, hogy semmi kétség nem férhet ahoz, hogy a borzalmas bűntényt ezek a czigányok követték el, a kik éppen az esküdtszék előtt állanak.

A nyomozást vezető csendőrök majdnem mind névleg nevezték a czigányokat, de ezek mindvégig konokul tagadták ugy nemüket, mint származásukat, sőt még azt sem akarták elismerni, hogy valaha jártak Dános vidéken.

A czigányok elleni elkeseredés most ismét tetőpontra hágott. A közvélemény hangosan követeli, hogy a czigányügy rendeztessék végre valahára, mert míg ez a kérdés megoldva nincsen, addig a vidéki, különösen a tanyai lakosság örökös rettegésben élhet, mert nem tudhatja, mikor lepik meg a háza táját vad kóbor czigányok, a kik mint a tapasztalatok igazolják, nem elégszenek meg a lopással, hanem nem rettegnek vissza gyilkosságtól sem.

A mult heti számunkban már bemutattuk a dánosi vérengzés tetteseinek egy részét, itt a többi tettest mutatjuk be olvasóinknak.