Rosthorn Arhurné hősiessége

Teheránban néhány nappal ezelőtt éjjel egy perzsa katona rálőtt Rosthorn Artur magyar-osztrák követ feleségére, a ki az orosz követ hitvesének társaságában kocsin hazafelé tartott egy estélyről.

A golyó átütve a kocsi ablakát, közvetlenül a két hölgy előtt süvített el. Rosthornné azonnal kiszállott a kocsiból és odalépett a merénylő katonához, kirántotta kezéből a fegyvert és magával vitte.

Rosthornné bécsi asszony és nem ez az első bátor föllépése, a mellyel mindenkinek csodálatát kivívta.

1900-ban a pekingi boxerlázadás alkalmával Rosthronné szintén igen hősiesen viselkedett. A bátor asszony férje ez időben a pekingi osztrák-magyar követség vezetője volt.

A lázadó boxerek, a mikor Ketteler német követet Peking utczáján meggyilkolták, az osztrák-magyar követség házát is porrá égették. Az európai követségek személyzete a vérengző kínaiak elől asszonyostul, gyermekestül a franczia követségre menekült s a Taku előtt horganyzó európai hadihajókról az európaiak védelmére küldött tengerészkatonák legalább ezt igyekeztek megmenteni.

Az elkeseredett védelemben Rosthornné is kivette a részét, fáradhatatlanul ápolta a sebesült matrózokat és a legnagyobb golyózápor közepette maga nyujtott első segélyt a sebesült katonáknak.

A védelemben résztvett idegen nemzetiségű tisztek is valósággal elragadtatással emlékeznek meg a hős asszonyról, a ki most harmincz esztendős, néhai dr. Pichler bécsi fogorvosnak leánya.

A bátor urinő és férje arczképe e heti számunkban látható.