Kalandos pályafutás

Az uj angol miniszterium legérdekesebb tagja kétségkívül Churchill Winston, kereskedelemügyi miniszter, a ki eddigelé a gyarmatügyi miniszterium al-államtitkára volt. Még csak 34 éves: ilyen fiatal korában még senki sem foglalta el Angliában miniszteri széket.

Churchill kalandos multtal dicsekedhetik. Legidősebb fia Churchill Randolf lordnak, egyik őse Marlborough herczeg volt, a híres angol hadvezér.

Ő maga is katonai pályára készült, már ifjukorában belépett a hadseregbe és többek közt a Tirah- és a Nílus-expediczióban is résztvett. Majd hírlapíró lett.

Ügyességének számtalan bizonyítékát adta a dél-afrikai búr háboruban, melyben mint a „Morning Post” haditudósítója vett részt. A búrok elfogták, de Churchill egy hónapi fogság után megszökött.

A háboru után képviselőnek választották és itt hamarosan kitűnt éles esze és szónoki tehetsége által. A „szabad kereskedés” híveinek egyik vezetője lett, s mint ilyent, kinevezték gyarmatügyi al-államtitkárnak.

Hogy ellenfelei milyen nagy jelentőséget tulajdonítanak miniszteri kinevezésének, mutatja az is, hogy minden erejüket megfeszítették, csak hogy megbuktassák Manchesterben, a hol mint képviselőnek, uj választás alá kellett vetnie magát. A választás tényleg Churchill bukásával végződött. Az érdekes államférfiu arczképét bemutatjuk olvasóinknak.