Kis gazda rovat

Tejtermelés fokozása

A gazdának érdekében áll, hogy tejelő marháinak tejproduktumát fokozza.
Ezt el lehet érnie helyes anyagkiválasztás, gondos ápolás, fajta-megválasztás és szakszerű nevelés által. Ehhez azonban még egy hozzájárul, s ez az, hogy tudja azt, hogy mennyi idős korig fokozható a tejelő képesség.

Észak-Amerikában tették erre vonatkozólag megfigyeléseket.
Az ottani gazdák azt tapasztalták, hogy a tehenek tejelőképessége hét éves korig fokozódik, 12 éves korig körülbelül ugyanezen fokon marad meg, majd ezen koron túl hanyatlik.

Ezt tudva, a tejtermelő könnyen berendezheti úgy gazdaságát, hogy az esetleg kiselejtezésre kerülő, roszul tejelő tehenek könnyen felcserélhetők legyenek és a változat rázkódást az üzemében ne okozzon. 


A tyukok és giliszták

Kisebb helyen tartott baromfiaknál a tenyésztő megengedheti magának, hogy gilisztavermeket vagy gödröket készítsen tyukjai számára.

Ezeket a vermeket egy német laptársunk következőképen ajánlja elkészíteni.
Kikeresünk a kertben egy állandóan árnyékos helyet. Ennek talaja legyen agyagos vagy kövér föld. A megásandó gödör egy méter hosszú és széles, mélysége 60 czm. A gödör fenekén néhány sor szalmatekercset húzunk, melyek közeit földdel töltjük ki. Az egész felett egy réteg lótrágyát húzunk. A gödör tartalma vízzel öntendő le. Végül fedjük be szalmával vagy deszkadarabokkal.

Ha most ezt a gödröt négy hétig állandóan nedvesen tartjuk, azt mondja laptársunk, hogy giliszta fog benne teremni. És ha 28 ilyen gödrünk van, minden napra fog egy jutni, melyet mindenestől kiásunk a tyukok elé és kiásás után újból tölthetünk.


Sajnáljuk, hogy ezidőszerint ezen gödrökkel nem tehetünk kisérletet, de a mennyiben a giliszták ily módon való előállítása eredményre vezetne, kétségtelenül jó dolog volna, mert ily módon baromfiállományunkat olcsón egy magasértékű tápszerhez tudnók juttatni. 


Mikor kell a gyümölcsfát trágyázni?

Ha olyan helyen létesül gyümölcsös, a hol még eddig gyümölcsös nem állott, ott nem kell trágyázni az első években. Ellenben ha kihasznált földbe kerül, akkor már az elültetéskor jó, ha ellátjuk trágyával. A termő gyümölcsfa minden három-négy évi időközben megkivánja a tápanyag pótlást.

A trágyázásnál arra ügyeljünk, hogy hűvös és nedves talajban, ló- és juh-trágyával (meleg, gyorsan bomló trágyák) vagy hamuval, esetleg mészezéssel végezzük a tápanyagpótlást, illetőleg feltárást. A meleg és könnyű talajokon pedig, a mennyire csak lehet, olyan trágyát használjunk, a mely túlnyomóan érett marhatrágyából (hűvös, lassan bomló trágya) áll. Ily tápanyag-pótlás mellett szépen fejlett gyümölcsre és rendszeres termésre lehet számítanunk. 


A tyukok lábfájása ellen

Ha tyukjaink lábfájásban szenvednek, kenjük be lábukat perubarzsammal. Ezen szer ilyen esetekben igen jó hatással van. 


Zöld takarmány

A csibék lágytakarmányába zöldet, legyen az bármiféle zöldség, csakis közvetlen etetés előtt szabad belekeverni és mindig csak annyit, a mennyi egy etetésre való, mert a zöld takarmánytól az étel rosz színt és keserű ízt kap.