Magyarok és románok a történelem ítélőszéke előtt

Bertha Sándor, régóta Párisban élő hazánkfia, Magyarország és a magyar nemzet ismertetése czéljából franczia nyelven közzétett többrendbeli könyve és röpirata után közelebb egy nagy terjedelmű (484 lapnyi) munkát írt Magyars et Roumains devant l' Histoire czímmel, hogy a franczia sőt az európai közvéleményt bőven és alaposan tájékoztassa a magyarországi állapotok s legfőképen a magyarság és románság közt fönforgó vitás kérdések felől.
A nagy tapintatossággal és higgadt tárgyilagossággal írt jeles munka főleg dr. Jancsó Benedek történelmi és politikai tanúlmányára támaszkodik, de a nélkül, hogy annak fordítása vagy egyszerű átdolgozása volna.

Behatólag foglalkozott Bertha Sándor úgy a magyar, mint a román íróknak a magyar - román viszonyokra vonatkozó műveivel s e széleskörű tanúlmányozása alapján tüzetesen bírálja a románok követeléseit és történelmi bizonyítékokkal igazolja, hogy mily igazságtalanul kürtölik tele a világot a román túlzók a magyar zsarnokságról költött ráfogásokkal és mesékkel.
Bertha a munkáját három fő szakaszra és tizenhárom fejezetre osztja, beszélvén 1. az elméleti viszálykodásokról, 2. a magyarok és a románok közt a XVII. század végéig fönforgott viszonyokról, 3. a románoknak a reakczió szolgálatában való szerepléséről.
A könyvet elejétől a végéig elfogúlatlanság és részrehajlatlanság jellemzi.

A románok jogtalan törekvéseinek és követeléseinek megrovása, vagy a magyarok jogos álláspontjának elismerő kiemelése nem úgy lép elő, mint a szerző személyes véleménye, vagy ítélete, hanem mint a történelmi tények és adatok természetes, sőt szükségképeni következése. Épen ezért Bertha könyve komoly hatást fog tenni minden olvasójára s bizonyára igen sok világosságot fog terjeszteni ránk és a románokra vonatkozólag a külföld tudósai és politikusai előtt, kik még mindig olyan fogyatékosan ismernek bennünket, hogy egy-egy lármásabb nemzetiségi agitátor által könnyen félre engedik magukat vezetni.
Az előadás nemes nyugodtságán kívül a stíl választékossága is széles körökben ajánlani fogja a derék könyvet, mely Párisban Plon, Nourrit és társa kiadó czégnél jelent meg.