Részvénytársaság Raky-féle módszer utáni furásokra

A Részvénytársaság Raky-féle módszer utáni furásokra, amely 1899-ben alakult erkelenzi Internationale Bohrgesellschaft és a Schaftkauzenscher Bankverein közreműködésével, egyike lett hazánk legnagyobb mélyfuró vállalatainak s valósággal közgazdasági missziót tölt be.

A társaság nagyszabásu furatásokat végeztetett Csíkgyimesen, most pedig a szepesmegyei érczbányászatán kivül saját területein kőszenet kutat. Szép megbizásai vannak a vállalatnak az államtól és néhány nagyobb pénzintézettől főleg kőszénkutatásokra, amely munkálatok már meglehetősen előrehaladott állapotban vannak és ahol már eredményről lehet beszélni, várakozáson fölül sikerültek.

A Raky-társaság, amely valószinűleg még ebben a hónapban tartja meg közgyülését, kiterjedt munkálataihoz a Máv. gépgyáránál és több hazai magánczégnél nagy gépmegrendeléseket eszközölt. 

Minthogy a társaság gépszükséglete folyton növekszik, felmerült annak a terve, hogy esetleg Magyarországon saját gépgyárat épittet, amely kizárólag bányászati gépek gyártásával foglalkoznék.

A magyar társaság a külföldi vállalatoktól teljesen független és az emlitett két német társasággal csak annyiban van nexusban, hogy azoknak néhány igazgatósági tagja a magyar vállalat igazgatóságában is benne van.