A baromfitrágya és kezelése

A „Szárnyasaink” czímű baromfitenyésztő szaklapban erről a kérdésről fontos dolgokat mond el Lövészy Károlyné. 

A mezőgazdaság mai válságos helyzetében, a mikor a föld oly nehezen fizet, irja, minden eszközzel azon kell lennünk, hogy a kiadások, a hol csak lehet, minél jobban csökkentessenek. Ilyen megtakarítást lehetne elérni, ha a drága műtrágyát valamely gazdasági termékkel, nevezetesen baromfitrágyával helyettesítenők, melynek értékét a nagy szén- és foszforsav meg kálium-tartalom emeli.

Ezt különben tudja mindenki és még nem aknázza ki, hanem legtöbbnyire a szemétre kerül a trágya anélkül, hogy megfelelően feldolgoznák és felhasználnák. A műtrágyára kiadott milliókból meg lehetne néhányat menteni, ha a baromfitrágyát több gonddal és szorgalommal felkarolnák. 

Már csak a trágya kedvéért is kifizetné magát, hogy minden udvaron és minden gazdaságban nagy baromfiállományt tartsanak. Okszerű tenyésztés mellett a trágya, keltőtojások, hús, tenyészállatok leszámításával minden tyúk csupán tojásai révén 3-6 korona tiszta jövedelmet nyújt. 

Ha tehát a baromfi ily szépen jövedelmez és beszerzési árának ily dús kamatait hozza, akkor tartása trágyatermelés czéljából nem okoz semmi költséget, természetesen okszerű tenyésztés mellett. 

Tekintve azt, hogy a baromfinak és termékeinek kivitele még mindig elég silány ahhoz képest, a mennyit még a külföld piaczain elhelyezni lehetne, bizony nem ártana, ha a baromfitenyészést jobban felkarolnák. 

A baromfiól meg a kifutó azon helyek, hol a trágya összegyűl; feldolgozása az ólban és azon kívül történik. A kifutó udvar nagyon emeli a baromfitenyésztés értékét. Erre alkalmas bármely világos szín, üres világos istálló, vagy csűr, csakhogy közvetlen összeköttetésben legyen az ólakkal és drótfonattal, vagy léczből készült rácscsal legyen elzárva. Ezen helyiségben 10 czm. vastagságban tőzeget, pelyvát, szecskát, homokot szórnak el és e közé a baromfieledelt úgy, hogy az eledelszedésbe belemelegedjenek: ily módon szép tojástermelésre lehet számítani. 


Ezen kaparó helyen gyűlik meg az értékes trágya is, melylyel nagyszerűen fel lehet dolgozni az istállótrágyát s tekintve, hogy az állatok a tél nagy részét ezen helyiségben töltik, igen kevés vesz el ezen értékes anyagból és a hol pár száz baromfi van, ott bizony ez már számottevő dolog. 

Az ól trágyáját is elő kell készíteni.
Az ülőrudak alá pelyvát, homokot, hamut, gipszet, fűrészport vagy tőzeget hintenek. A tőzeg nagyon fontos a trágya eltartásánál, mert benne oly anyagok vannak, melyek korlátozzák a baktériumok működését úgy, hogy nem bomolhat fel a trágya oly gyorsan. Ezért igen ajánlatos a tőzeg, továbbá nagyon tisztítja az ól levegőjét. Hetenként legalább kétszer jól be kell hinteni az ólat ezen anyagok valamelyikével és minden két vagy három hétben ki lesz az ól alaposan takarítva és a trágyát egy száraz helyen összegyűjtik. Minden négy hétben kell a kaparó udvart is tisztítani, a lazán fekvő szalmát félre gereblyélik és a többi trágyát a verembe viszik. 

Tavaszszal fel lesz dolgozva a trágya.
E czélból egy gödröt ásnak, mint a mészoltásnál, a gödör mélysége egy méter és a trágya mennyiségének megfelelően széles. A gödör oldalait és fenekét jó simára kell kidolgozni, a fenékre jó a tőzeg vagy fűrészpor 15 czm-nyi magasságban, erre ugyanannyi oltatlan kisebb darabokra törött mész, erre 30 czm. vastag trágyaréteg és így váltakozva míg a gödör megtelik. Erre még egyszer fűrészpor vagy tőzeg öntetik. Azután az egészet trágyalével jól megitatjuk. Minden veder léhez egy jó merítőkanál kénsavat keverünk. A gödröt földdel befödjük és az egészet jól lenyomtatjuk. 

Nemsokára megindul az erjedés.
A mész megég és a kénsav felvétele által kénsavas mész lesz belőle. Megtelik szénsavval és a trágyalé ammoniákjával, az egész összekeveredve igen értékes trágyát ad. Az erjedés alatt megreped a burkolat. Ezen repedéseket le kell nyomtatni, hogy minél kevesebb ammoniák távozzék el a gödörből. Néhány nap mulva a gödör tartalmát kiássák, mely a levegőn kiszárad; összetörik, ha szükséges és kirostálják. Ily módon kitűnő trágyát lehet kapni, mely szénsav, foszforsav és kálium tekintetében legalább oly jó, mint a műtrágya, mert a lé maga, melylyel az egész át van itatva, 16% szénsavat tartalmaz. 

Ezen trágya nagyon hasonlít a műtrágyához és métermázsájának értéke 4-6 korona között váltakozik. Száz darab baromfi évenként legalább 50 métermázsa ilyen trágyát szolgáltat. Ennek becsét minden gazda értékelni tudja. 

A trágya nagyon sokba kerülne, ha az állatok csak szemtakarmányt kapnának, ezért nagyon fontos az, hogyan és mit kell etetni, a mint ezt széltében látjuk, nagy hiba, mert naponként 25-30 gramm tojás termelésre kell etetni, még pedig jól, még téli időben is, a mikor az alvás 16 óráig tart és csak 8 óra marad a mozgásra. 

Igen ajánlatos a következő etetési eljárás:
Este, mikor az állatok alusznak, fejenként 25 gramm gabonát kapnak az alomba begereblyélve. Mikor reggel fölébrednek, mindjárt munkához foghatnak, belemelegednek és tojnak. 

11 órakor lágy eledelt kapnak: főtt répa, czékla, burgonya, káposzta jól összeapríttatik, ehhez némi zab, dara jő és fejenként 5 gramm jó baromfieledel, 1 órakor másodszor kapnak szemtakarmányt, 25 grammot fejenként, 3 órakor, közvetlen lefekvés előtt fejenként 10 gramm jó húsrostos baromfieledelt, mit forróvízzel leöntenek és korpával összekevernek. 

Így jól teletömték az álltok a begyüket és éjszakára megindulhat a tojás- és trágyakészítés. 

Az ily etetés naponként és fejenként majdnem egy krajczárba kerül, havonként 54 fillérbe. Jó téli tojó 20-25 tojást termel havonként. 

A húskészítmény adagolásának mindenesetre fontos szerepe van a sok tojástermék és jó trágya nyerésében.