A magyar ipar és haditengerészet

Egy bécsi ujság közli egy szarajevói lapnak azt a hírét, hogy az ősszel a magyar delegáczióban hevesen meg fogják támadni a haditengerészet főparancsnokát, a miatt, hogy a tengerészeti szállításokban a magyar ipart tetemesen megrövidíti.

A bécsi lap e hír kapcsán ezeket írja:
A magyar gyáriparosoknak a mult hónapban tartott értekezletén Chorin Ferencz főrendiházi tag heves támadást intézett a haditengerészet osztályvezetője, Montecuccoli gróf ellen Magyarország megrövidítése miatt a haditengerészeti szállítások terén.

Chorin főképen arra utalt, hogy Magyarország például a hadihajó-megrendelésekben egyáltalán nem részesedik és így a katonaság számára való szállításokat nem a kvóta arányában osztják föl a monarhia két állama között.

Annak, hogy Magyarország például a hadihajó-szállításban nem részesedik kellőképen, igazság szerint az az oka, hogy a magyar ipar még el van maradva. A magyaroknak az a törekvése, hogy a haditengerészeti szállítások terén tapasztalt veszteségért a tulajdonképeni katonai szállításokban kapjanak kárpótlást, Magyarország részesedésének jelentékeny növekedésével, eddig már csak azért is meghiusult, mert a tengerészeti költségvetést, mint önálló tárczát nem a közös hadügyminiszter, hanem a haditengerészet parancsnoka képviselte.

A magyarok most azt remélik, hogy a kérdés megoldása rájuk nézve kedvezőbb lesz, ha alkotmányjogi szempontból kifogásolják, hogy a haditengerészeti költségvetést Montecuccoli gróf tengerészeti parancsnok képviseli és követelni fogják, hogy a haditengerészeti költségvetést is a hadügyminiszter képviselje, a kinek módjában lesz a magyarokat a katonai szállításoknak valamely más terén kárpótolni.

Igaz, hogy a haditengerészeti költségvetésnek a tengerészeti parancsnok által való képviseltetése nem egyeztethető össze a törvény rendelkezéseivel, de ezt a gyakorlatot husz év óta soha sem kifogásolta a magyar delegáczió.


Különben arról értesítettek bennünket, hogy a magyaroknak az a reménysége, hogy a hadihajó szállításokban való mellőzésért a katonai szállításoknak valamely más csoportjában kapjanak kárpótlást, semmi esetre sem fog beteljesedni. Ugyanis ha teljesednék a magyaroknak ez a kívánsága, akkor a katonai szállításokban való részesedésüket harmincz százalékkal kellene szaporítani, ezt pedig az érdekelt osztrák iparoskörök semmi esetre sem fogják megengedni.