Véres templom-avatás Csernován

A liptómegyei Rózsahegyhez tartozó Csernova község tót népe zendülésben tört ki október 27-én reggel a szepesi püspöktől templomszentelésre küldött papok ellen, a kik csendőri kisérettel jöttek. A nép a csendőröket is megtámadta s a csendőrök védekezés közben huszonnégyet lőttek. Tizenkét ember meghalt, tizenkettő veszedelmesen megsebesült. A templom fölszentelését természetesen el kellett halasztani.

A zendülés története ez: Hlinka András plébános, a kit a törvényszék izgatásért két esztendei államfogházra itélt, s a ki most, megszökvén a büntetés fogházra itélt, Morvaországban él, gyűjtést kezdett néhány évvel ezelőtt uj templom építésére. A plébánost közben eltiltotta püspöke az egyházi funkcziótól, s az államfogházba is be kellett volna már vonulnia, tehát nem várhatta meg, a míg a temploma elkészül, de megegyezett hiveinek egy részével, hogy a fölszentelést az ő kiszabadulásáig elhalasztják.

Most, hogy a templom elkészült, a híveknek az a csoportja, a mely nem tart Hlinkával és a többi izgatóval, megkérte Párvy Sándor szepesi püspököt, hogy a tót izgatás ellensulyozásául ő maga szentelje föl a templomot. A püspök meg akarta tudni, nem fogja-e valami botrány megzavarni az ünnepélyt, kiküldte Padulik liptófalvi esperest és Fischer rózsahegyi plébános helyettest, a kik a szolgabíróval és tizenöt csendőrrel akartak bevonulni Csernovára.

A fölizgatott nép utjokat állta a község határában. Kővel, doronggal, fejszével fenyegették a papokat, s a mikor a csendőrök szét akarták őket oszlatni megtámadták a csendőröket s le akarták őket fegyverezni. A csendőrök előbb a levegőbe lőttek s mivel ennek semmi hatása sem volt s helyzetük egyre veszedelmesebbé vált, kénytelenek voltak rálőni a népre. Huszonnégyet lőttek és tizenkét ember meghalt, tizenkettő pedig veszedelmesen megsebesült. A csendőröket is megsebesítették a támadók. A főispán és az alispán nyomban kivonult a veszedelem helyére; intézkedtek, hogy Kassáról és Lőcséről katonaság menjen Rózsahegyre s hogy a zendülők szétoszoljanak. Az ügyész és a vizsgálóbíró mindjárt megkezdte a vizsgálatot s vizsgálatot indított a csendőrkerületi parancsnok is a fegyver használása dolgában.

Ujabb rózsahegyi telegram ezt jelenti a zendülésről: Mikor a papok a szolgabíróval és a csendőrökkel bevonultak a faluba, a fölizgatott nép utjokat állta. Megrohanták a kocsikat s a lovakat, a melyekről leszedték a szerszámot. Mikor ezért a csendőrök szét akarták őket kergetni, megtámadták a csendőröket, a kik ez után fegyvereikhez nyultak.