A drótnélküli táviró automobil állomása

Az olasz Marconi csudálatos találmánya lázba hozta a művelt világot. Készülékével egyik helyről a másikra táviratozhat, anélkül, hogy a két állomást dróttal összekötné. Titkára, Solari márki, most tökéletesített Marconi táviró-szerkezetét.

Az uj találmány egy hatalmas automobil, melylyel a drótnélküli távirógépet egyik helyről a másikra vihetik. Ezt a mozgatható telegráf-állomást egy motor hajtja, amely azonkívül a drótnélküli táviratozáshoz szükséges villamos áramot is fejleszti.

Az uj találmánynak különösen katonai szempontból van nagy értéke, mert tudnivaló, hogy háboru alkalmával legelőször a táviródrótokat semmisítik meg, hogy az ellenséges csapatok közt való érintkezést megakadályozzák. A drótnélküli táviratozás ilyenkor rendkívüli szolgálatokat tehet, különösen most, mikor az uj automobil-állomás segítségével az egész táviró-szerkezetet könnyű szerrel vihetik egyik helyről a másikra.

A mozgatható táviró-állomást először Milanóban mutatták be a tudományos világnak. Itt készültek a mai számunkban bemutatott fényképfelvételeink. Az első az automobil-állomást, a második Marconit és az automobil-állomás feltalálóját, Solari márkit, a harmadik pedig Marconi feleségét és az olasz vezérkarnak a próba-táviratozáshoz kiküldött hivatalos képviselőjét ábrázolja.