Rákosi Jenő történelmi drámája a Nemzetiben

Április 13-ikán a Nemzeti Szinházban fölelevenítették Rákosi Jenőnek tizenöt év előtt írt „Endre és Johanna” czímű történeti darabját, melyet tíz év óta nem játszottak. Egyik főszerepét, Erzsébet királynét Jászai Mari aszszony játszotta, ki egy évig távol élt az intézettől, mint a Víg-Szinház tagja. Tehát a viszontlátás estéje volt.

Történeti szinmüvekben oly szegény irodalmunkban Rákosi drámáját nagyon szívesen fogadta a közönség, Jászai Marit pedig örömest üdvözölte megillető helyén. A nápolyi Johanna és Endre magyar királyfi történetét regényesen és sok drámai költészettel feltüntető történeti képet a szinház díszszel állította ki és művészeinek java része működött közre.

Jászai Marit ünnepelte a közönség minden megjelenésekor. Nagyobb és háladatosabb szerep a Johannáé, melyet Márkus Emilia tökéletes lényegében játszott mély hatással. Mellette a másik főszerep, Endre királyfié, a szinház fiatal tagjában, Beregi Oszkárban talált elismerésre méltó személyesítőt.

Kitünő volt Prielle Kornélia, az agg nápolyi királyné kicsiny szerepében, továbbá Vizváriné, Szacsvayné, Hegyesi Mari s a szinház új tagja: Halmi Margit. Jelentékeny művészi alkotással játszottak: Ujházi, Császár, Szacsvay. Kisebb-nagyobb szerepben a szinháznak csaknem teljes személyzete részt vett az előadásban.