A világ legmagasabb háza

Az amerikai „felhőkarczolók” már eddig is általános csodálat tárgyai voltak, demost a legújabb, a melyet a Singer-társaság épittet a Broadway-nNew-Yorkban, minden eddigit felülmúl és valósággal az épitési technika csodája.

A tornyalaku épitményt a régi Singer-épület 14-ik emeletére épitették rá. Alapjának kerülete 19X19 m., emeleteinek száma 22, az alapépületével együtt 36, itt kezdődik a 15 m. magas kupola, mely a tornyot boritja és mégnégy emeletre van osztva.

A tetején levő 18 m magas lámpással és zászlóruddal együtt az egész 195 méterre mered a föld szinétől. Az épületben a38-ik emeletig, vagyis 156.5 méter magasságig csak üzletek lesznek; természetesen a megfelelő számu (16) felhuzóval gondoskodnak a közlekedésről, a mi nagyon is szükséges, mert körülbelül 6000 embert foglalkoztatnak majd az üzletek; egész kis város függélyes irányban.

A képről is látszik, hogy mennyire kimagasik ez a ház New-York többi épületei közül. Csak az Eiffel-torony nézi le körülbelül 100 méterrel, csakhogy épitészeti tekintetben az könnyebb feladat volt, merta súlyasokkal nagyobb alapfelületen oszlik el, mint a Singer-házé, s így az alapozási munkái egyszerűbbek voltak.