Mozgófénykép-csalódás

Azok, a kik több mozgófényképet láttak, megfigyelhették, hogy némely képnél a gyorsan gördülő kocsi kerekei látszólag nem forognak. Különösen a mozgókép tüzoltókocsijain tapasztalhatjuk ezt a rendellenességet. Sokan ezt annak tulajdonították, hogy a valóságban is mozdulatlanok a kerekek s a kocsi csúszik a talajon. Ennek pedig más a magyarázata. Néhány körülménynek az összejátszása csalja meg a szemet.

A mozgófénykép felvétele úgy történik, hogy a fényérzékeny filmszalagon – a készülék működésének következtében – egymásután rögződnek meg az apró képek. Minden kép egy-egy mozdulatot örökít meg. Miután egy pillanatfelvétel elkészült a szalagon, elzáródik a gép objektívje; ezalatt hirtelen elugrik az exponált kép s helyébe megáll a szalag s ismét egy pillanatfelvétel készül, s az objektiv zárólemeze megint kirekeszti a fénysugarat a készülék sötétkamrájából.

Mialatt pedig ezek a hirtelen elsötétülések végbemennek, a valóságban már más helyzetet vesznek fel a mozgó tárgyak s így a következő pillanatfelvétel a mozdulatoknak egy alig észrevehető ugrását örökíti meg.

A gyors menetsebességű kocsik, mint például a hintók és tűzoltókocsik kerekeit úgy készítik, hogy azoknak küllői sűrűn legyenek egymás mellett azért, hogy vékonyságuk mellett is elbírják a tengelyekre nehezedő járművet.

Ha ilyen sűrű küllős kerekű kocsi gyors mozgásban van s erről mozgófénykép-felvételt készítünk, akkor nagyon könnyen bekövetkezhetik az, hogy a gépen a két egymásutáni felvétel időköze éppen akkora, hogy azalatt a gyorsan gördülő kerék küllői akkora mozgást végeznek, a mi megfelel egyik küllőnek a másiktól való távolságának, vagyis minden küllő odáig jut, a hol az előtte lévő volt az elmult felvételnél.

Ebben az esetben a keréknek a két képe ugyanolyan látszólagos helyzetben mutatja a kereket, mint a milyenben előbb volt. Tehát a kereken nem vehető észre a mozgás; csupán a kocsi jutott valamivel tovább a képen. Így keletkezik a csalódás a vetített képet nézve.

Természetes, hogyha a kerék lassabban, illetve gyorsabban forog, vagy pedig a felvevő gép változtatja meg működésének sebességét, akkor a mozgókép sem játszsza ki a valóságot hamis felfogásával.