A négerek agyveleje

Hogy a fehér ember és a fekete szellemi tekintetben nem vehető testvérnek, az ujabban Beau tanár vizsgálatai alapján is csaknem biztosra vehető. Pontos tanulmányok és méretek alapján bebizonyítja, hogy a fehér ember koponyája sokkal fejlettebb és nagyobb és a szürke állomány, amely a szellemi képesség egyik mértéke, jelentékenyebb, nagyobb mennyiségben fordul elő. A fehér ember előkoponyája és a fekete ember fejének hátulsó része van jobban kifejlődve.

Az európai embereknek nagyobb az itélőképessége és szellemi képességei aránytalanul nagyobbak, a feketénél sokkal élénkebben fejlődött érezelmi világot találunk. A fehér faj parncsolni vágyó, de ha kell, a maga akaratát alárendeli másénak is. A fekete faj alázatos, de ha szenvedelme hatása alatt áll, akkor beszámíthatatlan minden cselekvésre.

Azt hihetnők, hogy a nevelés ki tudja egyenlíteni ezt a nagy szellemi különbséget. Azonban az amerikai műveltebb négerek tulajdonságait vizsgálva, arra a tapasztalatra jutunk, hogy a czivilizáczió se vezethet az agyrendszer nagyobb foku változására.