A jövő vasutja

A londoni tudományos társaságban a minap mutatta be Brennan Lajos, angol mérnök, szenzácziós találmányát: az egyvágányú vasutat, amely lehet, hogy tökéletesen fel fogja forgatni az eddigi közlekedési rendszereket.

Egyvágányú vasutak eddigelé csak az u. n. függővasutak voltak, melyeket magas hegyekre való közlekedésre használtak. Ilyen a délamerikai híres Cordillera-vasut, amely a legmagasabb hóval borított hegyre visz föl embert és podgyászt. Brennan mérnök talámánya a talajon elhelyezett egyvágányu vasut, melynek szellemes szerkezete azon a gyermekjátékon alapszik, melyet csigának nevezünk.

Ismeretes, hogy ha egy csigát megpörgetünk akkor az egyensulyt tart, sőt ha egy szálra egyoldaluan felfüggesztjük, ott is megmarad. Ez a természeti tünemény az alapja a Brennan-vasutnak. Szinte csodálatos a vasut járása. Elől egy kerék, hátul egy kerék és a vonat mégse dűl féloldalt.

Ha a vasutat a levegőbe függesztett drótra tesszük, onnan se esik le. A vonatot két vizszintes irányba függesztett másfél lábnyi csiga tartja egyensulyban, melyek szédületes gyorsasággal forognak ellenkező irányban. A csigákat hajtó erő rendkivül csekély, mert a forgás légüres térben történik s a surlódás is csekély. A vonatot magát egy elől elhelyezett motor hajtja. Az egyvágányu vasutnak nagy jövőt jósolnak a szakférfiak.

Első kisérleteiről két képünkkel számolunk be olvasóinknak.