Szövetkezet nem terjesztheti ki működését kulturális czélokra

A mult évben Általános fogyasztási és termelő szövetkezet czímmel Aradon uj szövetkezet létesült.
Czélul azt tűzte ki, hogy tagjai részére élelmiszereket, háztartási és egyéb áruczikkeket termeljen és árusitson, lakóházakat építsen és végül, hogy tagjai részére kulturális intézményeket létesítsen.

A szövetkezet az aradi törvényszéknél kérte a czégek jegyzékébe való felvételét.
A törvényszék helyt adva a kérelemnek, elrendelte a czégbejegyzést és törvényszerüleg felterjesztette a czégkivonatot a kereskedelemi minisztériumhoz, hogy azt a Központi Értesítőben tegye közzé.

A czégbejegyzések felügyeletére kirendelt miniszteri biztos azonban megtagadta a Központi Értesítőben való közzétételt és előterjesztést adott be az aradi törvényszékhez a czégbejegyzés ellen.

Kifogásolta azt, hogy egy szövetkezet feladatai közé kulturális intézmények létesítését veszi fel, holott szövetkezet csak tagjai gazdasági, anyagi érdekeinek kielégítésére alakulhat. Az aradi törvényszék a czégbiztos előterjesztésének helyt is adott és felhívta a szövetkezet igazgatóságát, hogy az alapszabályoknak ezt pontját törölje.

A törvényszéknek ezt a határozatát az igazgatóság megfelebbezte a nagyváradi királyi táblához, amely februárban megváltoztatta az aradi törvényszék határozatát és arra az állaspontra helyezkedett, hogy mivel a kereskedelemi törvény nem tartalmaz tiltó rendelkezést arra nézve, hogy egy szövetkezet kulturális intézményeket is létesithessen, az aradi törvényszék eljárása nem volt helyes.

A törvényszék közölte a királyi tábla határozatát a miniszteri biztossal, aki viszont ezt a határozatot meg felebbezte a Kuriához.


A Kuria a napokban nyilvános ülésében megváltoztatta a tábla határozatát és az aradi törvényszék határozatát hagyta helyben. A kulturális tevékenység – mondja az indoklás – kivül esik a kereskedelmi jellegü szövetkezet müködési körén és az a szövetkezet, amely ilyen feladattal alakulna, nemcsak a királyi bíróságnak, hanem a közigazgatási hatóságoknak is felügyelet és ellenőrzése alá tartoznék, ami pedig hatásköri összeütközésekre adhatna alkalmat.